Mare atenţie! Crampele musculare pot ascunde multe boli

2160
Mare atenţie! Crampele musculare pot ascunde multe boli - crampemusculare-1622370317.jpg

Articole de la același autor

Aţi suferit vreodată de crampe musculare? Dacă v-aţi aflat într-o astfel de situaţie înseamnă că vă amintiţi, cu siguranţă şi de durerile provocate de acestea, puternice şi intense, cauzate de blocarea spasmodică a muşchiului. Ce se întâmplă, de fapt?

De cele mai multe ori, crampele musculare apar atunci când un muşchi se contractă în mod involuntar şi forţat, cu imposibilitatea relaxării. Crampele pot afecta orice muşchi controlat în mod voluntar de dumneavoastră (muşchii scheletului). Potrivit dr. Ioana Vizireanu, muşchii care leagă două articulaţii sunt cei mai predispuşi la apariţia contracturilor.

„Din păcate, crampele pot afecta tot muşchiul, doar o parte a acestuia sau mai mulţi muşchi aparţinând aceluiaşi grup. Crampele apar cel mai des la nivelul picioarelor, iar acestea nu sunt deloc plăcute. Majoritatea persoanelor au trăit cel puţin o dată în viaţă această durere, în general scurtă, dar extrem de intensă. În mod normal, problema apare mai ales când staţi în apă rece, de exemplu când faceţi o baie la piscină sau la mare, datorită înotului. După cum bine ştiţi, astfel de spasme sau contracţii involuntare a muşchilor pot să apară atât ziua, cât şi în timpul nopţii”, a explicat medicul.

În majoritatea cazurilor, persoanele care fac antrenamente prelungite sau care exercită o anumită muncă pot suferi de o supratensiune a muşchilor la picioare şi astfel apar crampe la nivelul acestora. Carenţa de anumiţi nutrienţi poate duce, de asemenea, la apariţia unor spasme musculare, în acest caz este vorba despre lipsa de calciu, magneziu şi potasiu din organism. Anumite leziuni pot fi alte motive serioase pentru apariţia simptomelor de declanşare a spasmelor musculare, deoarece muşchiul se strânge şi creează senzaţia de durere.

Stresul emoţional reprezintă un alt factor important ce face ca organismul să depăşească această situaţie prin eliberarea unor hormoni, prin accelerarea ritmului cardiac, prin creşterea tensiunii musculare şi apariţia crampelor la picioare.

De asemenea, există o serie de boli care se manifestă prin simptome de crampe la picioare, iar cea mai importantă este cea a sistemului nervos central, alături de tulburările sistemului cardiovascular şi digestiv. În general, persoana afectată nu mai poate avea performanţe în activitatea sa, devenind slăbită şi nervoasă.

Astfel, dacă acestea se manifestă destul de des, trebuie să consultaţi, neapărat, un medic specialist pentru a afla care este factorul ce a determinat spasmele musculare şi pentru a stabili un diagnostic, urmat de un tratament precis. În cazul în care crampele apar rar, cel mai indicat este să se imite mersul pe jos rapid. În acelaşi timp, spasmele se pot elimina şi prin prinderea degetului mare de la piciorul respectiv, tragerea lui uşoară sau înţeparea sa cu un obiect ascuţit, însă, nu atât de ascuţit încât să provoace leziuni asupra pielii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : De ce apar crampele musculare
Pagina a fost generata in 0.3613 secunde