€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:
Pentru a evita tulburările digestive

Mâncarea gătită astăzi trebuie mâncată tot astăzi

Ştire online publicată Vineri, 13 Iulie 2007. Autor: Mariana IANCU
La Spitalul de Boli Infecțioase Constanța s-au înregistrat cazuri de toxiinfecții alimentare disparate pe lângă cele din tabăra Năvodari. Dr. Sorin Rugină, directorul unității medicale, a precizat faptul că este sezonul toxiinfecțiilor alimentare, al tulburărilor digestive. Medicul spune că este bine să se opteze pentru alimente refrigerate, bine fierte. Pe timpul verii nu trebuie să se gătească în cantități mari: „Ce se prepară azi, se mănâncă azi” – este de părere Rugină. El mai precizează faptul că nici păstrarea la frigider a alimentelor nu este o soluție pe timpul verii, întrucât ele pot dezvolta o încărcătură microbiană mare. Primele semne ale bolii sunt febră, diaree, vărsături și stare generală alterată. Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt carnea si produsele din carne, peștele, laptele și produsele lactate, ouăle. Ministerul Sănătății a făcut mai multe recomandări pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Astfel, în timpul verii trebuie evitată prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate. Alimentele pregătite pentru sugari trebuie consumate imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. În cazul alimentelor gătite, trebuie asigurată o temperatură de preparare de peste 70 de grade Celsius. Persoanele care prezintă vreo leziune sau infecție la nivelul mâinilor trebuie să evite să pregătească alimentele. În cazul în care acest lucru nu este posibil, leziunea trebuie izolată obligatoriu cu un pansament steril. De asemenea, fructele, zarzavaturile și verdețurile trebuie să fie spălate foarte bine înainte de consumare. O atenție sporită trebuie acordată și apei cu care preparăm alimentele. În ceea ce privește apa de consum, medicii recomandă ca aceasta să fie obligatoriu fiartă, în cazul în care există îndoieli în privința calității acesteia. Medicii spun că prudent este să nu consumăm nici alimente vândute la colț de stradă, precum înghețată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgeri și alte produse de acest gen.

La Spitalul de Boli Infecțioase Constanța s-au înregistrat cazuri de toxiinfecții alimentare disparate pe lângă cele din tabăra Năvodari. Dr. Sorin Rugină, directorul unității medicale, a precizat faptul că este sezonul toxiinfecțiilor alimentare, al tulburărilor digestive. Medicul spune că este bine să se opteze pentru alimente refrigerate, bine fierte. Pe timpul verii nu trebuie să se gătească în cantități mari: „Ce se prepară azi, se mănâncă azi” – este de părere Rugină. El mai precizează faptul că nici păstrarea la frigider a alimentelor nu este o soluție pe timpul verii, întrucât ele pot dezvolta o încărcătură microbiană mare. Primele semne ale bolii sunt febră, diaree, vărsături și stare generală alterată. Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt carnea si produsele din carne, peștele, laptele și produsele lactate, ouăle. Ministerul Sănătății a făcut mai multe recomandări pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Astfel, în timpul verii trebuie evitată prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate. Alimentele pregătite pentru sugari trebuie consumate imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. În cazul alimentelor gătite, trebuie asigurată o temperatură de preparare de peste 70 de grade Celsius. Persoanele care prezintă vreo leziune sau infecție la nivelul mâinilor trebuie să evite să pregătească alimentele. În cazul în care acest lucru nu este posibil, leziunea trebuie izolată obligatoriu cu un pansament steril. De asemenea, fructele, zarzavaturile și verdețurile trebuie să fie spălate foarte bine înainte de consumare. O atenție sporită trebuie acordată și apei cu care preparăm alimentele. În ceea ce privește apa de consum, medicii recomandă ca aceasta să fie obligatoriu fiartă, în cazul în care există îndoieli în privința calității acesteia. Medicii spun că prudent este să nu consumăm nici alimente vândute la colț de stradă, precum înghețată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgeri și alte produse de acest gen.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Articole din aceeaşi secţiune

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7678 secunde