Mai multe locuri în învățământ, pentru sistemul sanitar

150
Mai multe locuri în învățământ, pentru sistemul sanitar - maimultelocurirezidentiat-1538293009.jpg

Articole de la același autor

La propunerea Ministerului Educației Naționale, Executivul a aprobat, săptămâna aceasta, o Hotărâre de Guvern care prevede majorarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar și universitar 2018 - 2019, de la 5.000 la 5.415 locuri și posturi. Sunt astfel cu 1.415 locuri mai multe față de cifra de școlarizare prin rezidențiat pentru anul universitar 2017 - 2018.


Scopul acestei măsuri este de a îmbunătăți accesul la serviciile medicale, în special în zone defavorizate din punct de vedere socio-economic, prin formarea unui număr mai mare de specialiști care să ofere suportul necesar pentru creșterea calității stării de sănătate a populației. Se va asigura astfel personalul medical necesar pentru serviciile medicale acordate in dispensarele școlare, serviciile de ambulanță sau centrele de permanență.


De asemenea, reamintim că, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr.52/29.06.2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, posturile care vor rămâne neocupate după susținerea examenului de rezidențiat vor fi redistribuite. Astfel, candidații care la sesiunea precedentă au obținut punctajul minim de promovare, dar s-au clasat în afara numărului de locuri și posturi, pot ocupa posturile rămase neocupate în sesiunea următoare. În completarea acestui act normativ, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a emis Ordinul de ministru nr. 936/25 iulie 2018 care prevede metodologia care se aplică pentru ocuparea prin redistribuire a locurilor/posturilor rămase libere la concursul de rezidențiat. Pentru anul acesta, metodologia prevede că la repartizarea posturilor rămase neocupate după organizarea concursului de rezidențiat în anul 2018 vor avea prioritate cei 415 candidați care au fost respinși după examenul organizat în 2017, deși au obtinut punctajul minim de promovare, condiție necesară dar nu suficientă pentru ocuparea unui post de rezident.


"Majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat este un pas pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Am convingerea că rolul medicinei primare este esențial pentru atingerea acestui obiectiv. Pentru acest lucru, avem nevoie de specialiști care să asigure asistența medicală nu doar în marile unități sanitare din principalele orașe ale țării, ci și în zonele defavorizate, iar pentru asta trebuie să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
În acest an concursul național de intrare în rezidențiat este programat în data de 18 noiembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.001 secunde