Leptospiroza, boala animalelor, care îi afectează grav pe oameni

1848
Leptospiroza, boala animalelor, care îi afectează grav pe oameni - d8ec87f6aa05b69bf50cab8fc88b94f4.jpg

Articole de la același autor

De obicei, este o boală a animalelor sălbatice, dar poate afecta și animalele de companie, mai ales câinii, de la care se poate transmite foarte ușor la om. Leptospiroza la oameni se manifestă destul de grav, cu febră mare, dureri musculare și necesită un tratament strict cu antibiotice.

Persoanele se contaminează pe cale transcutanată, prin excoriații ale pielii, în timpul scăldatului în apă dulce, cum ar fi în râuri sau lacuri, sau, mai rar, prin contact direct, adică prin mușcătură. "Leptospiroza este o boală infecțioasă și contagioasă, comună omului și animalelor, produsă de leptospire patogene pentru specia umană, caracterizate printr-o evoluție autolimitantă, de obicei benignă, dar cu posibilități de afectare severă a unor organe vitale, cu risc letal", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Dana Ristea Komornicki, medic de familie.
Potrivit acesteia, leptospiroza este o zoonoză. Persoanele cele mai expuse sunt acelea care își desfășoară activitatea în zone inundate sau mlăștinoase, pescarii amatori, cei care se scaldă în ape contaminate cu excremente care conțin leptospire de la animale. "Transmiterea se face prin contact direct cu urina sau organele unui animal infectat sau cu solul ori apa contaminată cu leptospire. Agentul patogen pătrunde în organismul uman prin pielea traumatizată sau prin mucoasa lezată a cavității bucale, nazale, oculare, prin tractul gastrointestinal. Ajunse în organism, leptospirele pătrund în sânge, unde se multiplică, după care invadează diverse organe", a mai precizat medicul.

Debut brusc cu simptome de gripă
Boala poate simula diverse afecțiuni. Incubația este scurtă, de două-trei zile minimum și 18-20 zile maximum. Debutul este febril, de obicei brusc, cu manifestări nespecifice, de tip pseudogripal, cum ar fi febră, mialgii, cefalee, vărsături. Boala evoluează în două faze, una septicemică și una de localizare organică. Faza septicemică durează aproximativ o săptămână și se manifestă prin febră, precedată de frisoane, hipotensiune arterială, cefalee, fotofobie, congestie conjunctivală, mialgii, otalgii, microhemoragii (epistaxis - sângerări nazale, gingioragii), iar la nivelul pielii, erupție purpurică. Spre sfârșitul fazei septicemice este posibilă coagularea vasculară diseminată. Faza organică este variată ca aspect. Febra reapare simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Localizarea cea mai frecventă este la nivelul: meningelui, ficatului, rinichiului, tubului digestiv, căilor respiratorii superioare, interstițiului pulmonar.

Tehnici noi de depistare
"Paraclinic, boala evoluează cu o creștere semnificativă a VSH, fibrinogenului, creatinfosfochinazei, sediment urinar patologic, modificări ale lichidului cefalo-rahidian", a mai adăugat dr. Dana Ristea Komornicki.
Examenele specifice pun în evidență anticorpi specifici, aglutinine și lizine. În ultimii ani, s-au introdus tehnici noi, cum ar CIE - contraimunelectroforeza și testul ELISA. "Tratamentul se face în spital, în condiții de izolare, iar în cazurile severe, necesită spitalizare în secția de terapie intensivă. Me-dicația antimicrobiană este indicată în toate cazurile, cu condiția de aplicare cât mai precoce și în doze suficiente. Corectarea și susținerea funcțiilor vitale se efectuează prin monitorizare zilnică. În cazul hemoragiilor sunt indicate anticoagulante", a mai explicat medicul de familie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7093 secunde