Legătura dintre pierderea cheilor și o tiroidă bolnavă

2468
Legătura dintre pierderea cheilor și o tiroidă bolnavă - e78d677574ccf038773c26f3ed97285b.jpg

Articole de la același autor

Vă simțiți obosit, aveți pielea palidă, iar cearcănele par să se accentueze. În plus, nu mai reușiți să fiți atent la ce vă spun interlocutorii și parcă uitați mult prea repede unde ați pus cheile de la mașină. Poate ar fi cazul să mergeți la un medic endocrinolog pentru un control al glandei tiroide. Acestea sunt simptomele hipotiroidismului, cea mai întâlnită afecțiune hipotiroidiană.

Tiroida este o glandă endocrină, iar acțiunea ei influențează funcționarea organismului uman. Glanda tiroidă afectează, dacă nu funcționează cum trebuie, pulsul, tensiunea arterială, nivelul colesterolului, tonusul muscular, văzul, dar și starea psihică. Cu toate că influența asupra restului organelor este considerabilă, tiroida și bolile ei nu sunt îndeajuns de cunoscute de populație și nici nu stârnesc o îngrijorare pe măsură.
Persoanele care suferă cu tiroida pot fi descoperiți în rândul celor care au variații ale nivelului energetic, ale dispoziției, au probleme cu kilogramele (slăbesc sau se îngrașă foarte repede) etc.
Afecțiunea cea mai des întâlnită este hipotiroidismul - adică glanda tiroidă nu produce o cantitate de hormoni suficientă. Mai rar se întâmplă ca medicii endocrinologi să diagnosticheze o tiroidă hiperactivă. În ambele cazuri, femeile și bătrânii au riscul cel mai mare de le dezvolta.
O formă frecventă de hipotiroidism este boala "Hashimoto": glanda tiroidă produce din ce în ce mai puțini hormoni tiroidieni, astfel că glanda pituitară vrea să o determina să-și facă "datoria" și începe să secrete din ce în ce mai mulți hormoni stimulatori. Tiroida este, astfel, forțată, ceea ce duce la o mărire în dimensiune, rezultând ceea ce, în termeni populari, este cunoscută ca fiind "gușa".
Hipotiroidismul este cauzat de deficitul de iod, de boli autoimune (organismul secretă anticorpi îm-potriva propriilor celule tiroidiene), de extirparea chirurgicală a glandei tiroide sau poate fi congenita-
lă.

Simptomele tiroidei bolnave
Hipotiroidismul ușor nu are simptome evidente. Apar însă semne precum oboseala, îngroșarea vocii, dificultățile la înghițire, tulburările de memorie sau de concentrare. În mod obișnuit, bolnavii au fluctuații de greutate, deși au un apetit scăzut. Toate acestea sunt însă semne care pot indica și îmbătrânirea, menopauza sau stresul. Dacă afecțiunea este tratată, pacienții pot duce o viață normală. În schimb, dacă nu vizitați medicul și nu urmați un tratament corespunzător, hipotiroidismul poate evolua în formă mai gravă, simptomele devin mai clare și chiar și starea pacienților se agravează. Cum spuneam, tiroida are o influență majoră asupra funcționării celorlalte organe, astfel că pot fi afectate sistemul cardiovascular, sistemul de reproducție și restul organelor.

Când se ajunge la cuțit
Scopul tratamentului este restabilirea nivelului normal de hormoni tiroidieni din organism. Astfel, terapia cea mai folosită este substituția cu tablete de hormoni sintetici. După începerea tratamentului, se fac periodic testări pentru măsurarea nivelului de hormoni.
Se poate ajunge însă la cuțit, dacă gușa este foarte mare. În general, nodulii trebuie neapărat extirpați dacă evoluează repede și au semne de malignitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum tratați un "ochi leneș"
Pagina a fost generata in 0.6435 secunde