La ce ne ajută vitamina D și calciul?

460
La ce ne ajută vitamina D și calciul? - 2f73f67e26a30cce53d3f523cf89127f-1514469078.jpg

Articole de la același autor

Persoanele vârstnice care își administrează vitamina D și calciu nu prezintă un risc mai mic de fracturi în comparație cu semenii lor care nu iau astfel de suplimente, conform unui studiu recent, citat de Reuters.


Oamenii de știință au analizat date prelevate din 33 de studii clinice realizate anterior cuprinzând în total peste 51.000 de subiecți de 50 de ani sau peste această vârstă care trăiau în comunități, nu în cămine de bătrâni sau în alte instituții de îngrijire. Cercetătorii au descoperit că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de fractură la persoanele care nu urmau niciun tratament, care luau un placebo sau care își administrau vitamina D și calciu, separat sau în combinații de suplimente.


''E timpul să se stopeze administrarea de suplimente cu calciu și vitamina D pentru persoanele vârstnice din cadrul comunităților'', a declarat dr. Jia-Guo Zhao, autor principal al studiului publicat în JAMA și cercetător în cadrul departamentului de chirurgie ortopedică la Spitalul Tianjin din China.


Vitamina D contribuie la fixarea calciului în organism pentru susținerea sănătății sistemului osos, iar multe persoane vârstnice sunt sfătuite să își administreze astfel de suplimente, separat sau în mod asociat. Doza zilnică recomandată de vitamina D pentru majoritatea adulților este de 600 IU (unități internaționale) sau de 800 IU după vârsta de 70 de ani.
''Liniile directoare ar trebui modificate'', a susținut Zhao prin e-mail pentru sursa citată. ''Suntem de părere că îmbunătățirea stilului de viață, suficient exercițiu fizic și soare și ajustarea dietei ar fi mult mai importante decât administrarea acestor suplimente'', a adăugat medicul.
Cercetătorii au precizat că unele persoane pot beneficia de cantități suficiente de vitamina D în urma petrecerii timpului afară, iar alți vârstnici își pot scădea riscul de fracturi prin menținerea unei greutăți corporale normale sau prin exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului și a coordonării. Specialiștii au atras, însă, atenția că în urma administrării unor doze zilnice de vitamina D de 1.000 IU sau mai mult poate crește riscul de efecte adverse, în special atunci când vitamina D este asociată cu calciul.
Unele cercetători anterioare au asociat dozele mari de vitamina D cu un risc mai mare de căderi, fracturi, calculi renali, anumite tipuri de cancer și moarte prematură.
''Un mesaj important, care nu e nou însă e subliniat de acest studiu, este că femeile aflate la menopauză și bărbații în vârstă care suferă de osteoporoză nu ar trebui să compare suplimentarea cu calciu și/sau vitamina D cu tratamentul adecvat pentru reducerea riscului de fracturi osteoporotice'', a notat dr. Kurt Kennel, specialist în endocrinologie, metabolism și nutriție la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat în acest studiu.


Persoanele care au cu adevărat nevoie de mai multă vitamina D sau de calciu ar trebui să își îndrepte mai întâi atenția către alimentație, a sfătuit Kennel pentru sursa citată.
''Potrivit aproape tuturor liniilor directoare, calciul din dietă reprezintă abordarea inițială pentru obținerea nivelului adecvat, așadar în această privință nu sunt necesare schimbări ale directivelor'', a precizat Kennel.
Însă, persoanele cărora li s-au recomandat suplimente nu trebuie să înceteze administrarea acestora fără să consulte mai întâi un doctor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Vitamina D, eficientă pentru sezonul rece
Pagina a fost generata in 1.0393 secunde