La ce ne ajută efectuarea ecografiilor

223
La ce ne ajută efectuarea ecografiilor - ecografie1-1530451336.jpg

Articole de la același autor

Ecografia sau ultrasonografia este o metodă imagistică ce folosește undele sonore cu frecvență înaltă pentru a produce imagini ale anumitor organe. 


Medicii spun că, în cazul unei suspiciuni de boală, ecografia poate fi de folos, deoarece nu este dureroasă, se poate repeta fără riscuri, ori de câte ori este nevoie și nu folosește radiații. Altfel spus, ultrasunetele nu sunt nimic altceva decât niște vibrații mecanice cu frecvența de peste 20.000 Hz, ceea ce le face imperceptibile auzului uman. Ele nu dăunează sub nicio formă organelor care le captează, iar viteza de propagare a undelor este influențată direct de densitatea organului pe care transductorul (sonda care emite ultrasunetele) îl traversează. Apoi, cu ajutorul unui program pe calculator, aceste informații sunt transformate în imagini alb-negru, pe care ulterior medicul le interpretează. 


Imaginile ecografice se obțin în timp real, fiind ușor de vizualizat și de analizat structura, mișcarea, dar și posibilele disfuncții ale următoarelor părți ale corpului uman: glanda tiroidă și glandele paratiroide; vasele mari); ganglionii limfatici; inimă; glandele mamare; organele abdominale (ficat, vezică biliară, splină, pancreas, rinichi, vezică urinară); organele pelviene (uter, ovare, prostată); testicule; sarcină și eventualele probleme ce pot interveni. 


Pentru că nu are contraindicații, ultrasonografia este destinată în special femeilor însărcinate. Metoda permite evaluarea sarcinii și monitorizarea dezvoltării intrauterine a fătului, determină cu acuratețe maximă dimensiunea sacului gestațional, placenta, lungimea embrionului, mișcările acestuia, dar și primele bătăi ale inimii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3244 secunde