Iritația și mâncărimea, simptome ale pitiriazisului versicolor

10915
Pitiriazisul versicolor este o ciupercă care se caracterizează prin apariția unor pete asemănătoare solzilor de pește, de diferite culori - roz-gălbui, brun-deschis, cafea cu lapte, rotunde sau ovale, de diferite mărimi. Afecțiunea se dezvoltă în condiții de umiditate și căldură.
Schema de tratament este costisitoare și de lungă durată.

Leziunile apar, în special, pe torace și în zona gâtului, pe spate, fără să depășească regiunea abdominală și jumătatea inferioară a spatelui. Adesea, petele se extind pe umeri și partea interioară a brațelor. La copiii mici, petele pot apărea și pe față.
"Infecția cu ciuperca malassezia, denumită Pitiriazis versicolor, este o afecțiune fără vindecare completă. Recidivele periodice sunt inevitabile, dar intervalul de reapariție a petelor poate fi întârziat uneori destul de mult, dacă se aplică un tratament corect și riguros", explică Sanda Vaida, medic dermatolog.

Petele de pe piele sunt plate și variază în culori
În mod normal, igiena zilnică va îndepărta porțiunile de piele moartă ce conțin ciuperca. Însă, în condiții de umiditate mare și temperatură crescută, ciuperca se poate dezvolta mai rapid. Se produce un dezechilibru care provoacă schimbarea culorii normale a pielii și apariția petelor.
Se poate vorbi și de o predispoziție la manifestarea infecției, dat fiind că, deși ciuperca se regăsește pe pielea tuturor persoanelor, depigmentarea pielii apare doar la anumite persoane.
Primul semn care ne-ar putea indica faptul că am contactat infecția cu ciuperca pitiriazisului este o iritație. Rar, arată asemenea unor plăci. Petele sunt plate și pot varia în culoare, de la roz, roșu, galben la maro.
Un alt indiciu al infecției este simțirea unei mâncărimi accentuate a pielii, mai ales când mediul în care se află persoana este cald și umed.
Majoritatea celor afectați sunt mai deranjați de aspectul pielii decât de senzația de mâncărime.
Petele de pe piele sunt mai deschise la culoare decât restul pielii neafectate, iar acele regiuni nu se vor bronza. La persoanele care nu s-au bronzat, petele sunt mai închise la culoare decât pielea sănătoasă.

Tratamentul, costisitor și de lungă durată
Netratată, boala poate persista până la vârsta de 50-60 de ani, când pielea își pierde calitățile uleioase.
"Cea mai eficientă schemă de tratament pare să fie o tabletă de Lamisil pe zi, timp de zece zile, iar seara aplicații locale cu soluție clotrimazol, a cărei administrare se va continua până în ziua a 14 a", adaugă dermatologul.
În general, cremele, șampoanele și soluțiile sunt considerate mai sigure decât pastilele, deoarece acționează doar la nivelul pielii.
Cu toate acestea, tratamentul topic prezintă unele inconveniente: produsele sunt costisitoare și pot ustura sau mirosi urât.
Este nevoie de mult timp pentru ca ele să înceapă să-și manifeste eficiența, mai ales dacă suprafața afectată este întinsă. Din aceste motive există șansa ca persoanele afectate să abandoneze tratamentul, sporind astfel șansele ca infecția să recidiveze. "În paralel cu medicația prescrisă se vor fierbe și se vor călca toate obiectele de îmbrăcăminte ce vin în contact direct cu pielea. De asemenea, se recomandă schimbarea stilului de viață", concluzionează specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.791 secunde