Investigații obligatorii pentru depistarea cancerului de ficat

2213
1

Articole de la același autor

Sunteți fumător, obez sau bolnav de diabet zaharat? Dr. Elena Petrovici atrage atenția că aceștia sunt o parte dintre factorii de risc pentru cancerul hepatic și vă prezintă ce analize preventive trebuie să faceți. 


Cancerul de ficat reprezintă a treia cauză de mortalitate din lume, în ceea ce privește decesele survenite din cauza neoplasmelor. Predispuși la această afecțiune sunt mai ales bărbații de peste 65 ani, consumatori de alcool și tutun, consumatorii de cannabis, suferinzii de ciroză hepatică, cei de hepatică virală B sau C, pacienții obezi, cu diabet zaharat tip II și insulino-rezistență. 


De aceea, dr. Elena Petrovici, medic specialist boli interne și rezident gastroenterologie, în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, atrage atenția în special celor care se regăsesc în lista prezentată mai sus că trebuie să realizeze testele de screening. 


"Testele de screening folosite pentru pacienții cu factori de risc pentru dezvol-tarea cancerului hepatic sunt: ecografia abdominală - este recomandată ca principal test de screening, întrucât este o metodă rapidă de diagnostic, neinvazivă, având o sensibilitate mare în detecția cancerului hepatic; analize de sânge - testele hepatice, markerii tumorali, alfa fetoproteină și markerii virali. Trebuie subliniat faptul că metoda combinată (markeri tumorali și examinarea ultrosono-grafică) crește rata detectării cancerului de ficat", a precizat medicul specialist. 


Intervalul optim pentru repetarea testelor de screening este de trei luni, în cazul pacienților cu ciroză virală, și de șase luni, la cei cu hepatită cronică virală sau alte tipuri de ciroze. 


Simptomele apar târziu 
Cancerul hepatic este una dintre neoplasmele care evoluează "silențios". În ciuda faptului că, inițial, simptomele sunt minime sau chiar absente, pe măsură ce boala avansează, pacientul poate resimți semne precum: durere și sensibilitate la palpare, în partea dreaptă a abdomenului, mâncărime a pielii la nivelul întregului corp, picioare umflate, ascită (acumulare de lichid în abdomen). Dar se resimt și simptome precum febra, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, greața, vărsături, oboseala generală și scăderea libidoului. 


Atenție! Medicul subliniază că nu trebuie așteptată apariția acestor simptome pentru efectuarea analizelor. 
"Carcinomul hepatocelular este o afecțiune ce evoluează silențios, pe fondul bolii cronice hepatice, care îi favorizează apariția. Pacienții nu simt niciun disconfort local sau dacă apare ceva, în general simptomele sunt minore și comune și altor afecțiuni. Din acest motiv, pacienții care au factori de risc importanți trebuie evaluați periodic prin metodele de screening descrise mai sus. Descoperirea cancerului hepatic în stadiul incipient permite o abordare terapeutică mai ușoară și cu rezultate mai bune", a adăugat dr. Elena Petrovici. 


Tratament și operații la MEDSTAR 2000 
"În cazul descoperirii unei formațiuni tumorale hepatice, pot fi necesare investi-gații suplimentare, precum ecografie cu substanță de contrast, biopsie hepatică ecoghidată, RMN etc., pentru a fi stabilit cu exactitate diagnosticul", a mai precizat medicul specialist. 


Dacă este depistată o tumoră cance-roasă, Centrul Medical MEDSTAR 2000 poate evalua, trata și interveni chirurgical pentru această afecțiune. Unitatea medicală dispune de aparatură modernă nece-sară, dar și de o echipă medicală competentă, ce colaborează cu specialiști din țară și străinătate. 


Pentru programări sau mai multe infor-mații, puteți apela la numerele de telefon  0341.174.600. 


Comentează știrea

verona
10 februarie 2015
medic

Acest medic nu este medic SPECIALIST GASTROENTEROLOGIE!!! nu mai mintiti populatia! este doar medic rezident!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4595 secunde