Investigația vaselor cordului. Cum se realizează și ce condiții trebuie îndeplinite

321
Investigația vaselor cordului. Cum se realizează și ce condiții trebuie îndeplinite - angiocoronagrafiact1-1529050561.jpg

Articole de la același autor

Angiocoronagrafia CT este o investigație care ajută la analizarea non-invazivă a vaselor cordului, cu scopul de a depista eventuale leziuni (stenoze, ocluzii) sau pentru a monitoriza montarea stenturilor, dar și a by-pass-urilor coronariene. 


Potrivit dr. Cristina Mădălina Deacu, medic radiolog, investigația oferă pacientului informații despre anatomia coronariană, tipul de plăci ateromatoase (lipidice sau calcificate) și severitatea stenozelor determinate de acestea. În același timp, investigația oferă o serie de alte informații referitoare la camerele cardiace, valve și nu numai. 


Medicul a precizat că angiocoronagrafia CT este indicată în cazul durerilor toracice suspecte, cu examene complementare normale (EKG, test de efort), a durerilor toracice atipice sau dispnee, în prezența a multipli factori de risc. 


Investigația mai este indicată în urmărirea periodică a permeabilității stenturilor și by-pass-urilor cardiace, dar și a bilanțurilor pentru cardiomiopatii și valvulopatii sau vizualizarea cavităților cardiace și ale unor eventuale tumori cardiace. 


Contraindicațiile sunt legate de alergia la substanța de contrast iodată, sarcină, alăptarea, insuficiența renală severă, tulburările de ritm cardiac (fibrilația atrială, extrasistole etc.) și calcificările coronariene extinse. În anumite situații, chiar se poate contraindica de la început efectuarea examinării sau va necesita completare cu angiocoronarografia clasică (invazivă). 
Ca urmare, pentru a putea efectua o angiocoronarografie CT este necesar un computer tomograf performant (cel puțin 64 secțiuni) și personal instruit, cu experiență în pregătirea și interpretarea imaginilor computer tomografice. 


"Care dintre dumneavoastră a mai efectuat vreodată o examinare radiologică își amintește că a fost îndrumat la un moment dat să-și țină respirația pentru achiziția de imagini. Ei bine, în cazul coronarografiei CT nu putem opri cordul pentru a-l «poza» clar. Tehnologia ne permite, însă, o achiziție de imagine rapidă, care va scana inima în decursul a doar câteva bătăi. Cu cât mai puține, cu atât obținem o examinare de o calitate superioară. Acesta este motivul pentru care un puls cât mai mic al pacientului (sub 65 bătăi/minut ideal) este de dorit. Examinarea se efectuează obligatoriu cu substanță de contrast", a adăugat dr. Deacu. 


Medicul a menționat că examinarea propriu-zisă nu durează mai mult de cinci-zece minute, dar pregătirea anterioară scanării variază în funcție de pulsul și ritmul cardiac al pacientului și poate ajunge până la o oră, timp în care se vor administra medicamente pentru scăderea alurii ventriculare și stabilizarea ritmului cardiac. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0553 secunde