Intervenția chirurgicală pentru extirparea colecistului, programată din vreme

5830
Intervenția chirurgicală pentru extirparea colecistului, programată din vreme - d23fa7359db9f32935fa0a1cc8c59a07.jpg

Articole de la același autor

Nu așteptați ca durerile provocate de afecțiunile vezicii biliare să devină insuportabile pentru a vă prezenta la medic. Specialiștii atrag atenția că este indicat ca intervenția chirurgicală pentru extirparea organului să se facă din vreme, pentru evitarea riscurilor medicale.

Numeroase persoane acuză disconfort, ba chiar dureri după consumarea unor mese bogate în grăsimi, prăjeli sau dulciuri. Acestea sunt simptomele colecistitei litiazice cronice, afecțiune a vezicii biliare. "Unele persoane prezintă, după o masă consistentă, colici biliare. Resimt dureri intermitente, care durează aproximativ 30 - 40 de minute și au puncte minime și maxime de intensitate. Durerile se repetă, dar răspund la medicația antispastică", ne-a spus dr. Cătălin Grasa, medic primar chirurg.

Nu ignorați colicile biliare
Colecistita litiazică indică o inflamație a vezicii biliare - după cum a subliniat specialistul, sufixul "-ită" se folosește în terminologia medicală pentru inflamații - și se caracterizează prin "apariția unor modificări în echilibrul lichidului biliar, care duc la formarea calculilor biliari", a arătat dr. Grasa. În timp, dacă nu este tratată corespunzător, colecistita biliară se acutizează, durerile cresc în intensitate și frecvență și sunt însoțite de vărsături și greață. "La palpare, bolnavul poate simți, în regiunea abdominală, sub coasta dreaptă, o umflătură, o formațiune pseudo-tumorală. De asemenea, la palpare,i se taie respirația", a afirmat specialistul.
Durerile nu trebuie trecute cu vederea, ci se impune consultarea unui medic de familie și apoi a unui specialist, pentru realizarea unor investigații paraclinice care să confirme diagnosticul de colecistită litiazică. În primul rând, trebuie realizată o ecografie abdominală, pentru a evidenția prezența calculilor biliari, dar nu ignorați nici tratamentul dietetic. Specialistul spune că se impune eliminarea alimentelor bogate în grăsimi și care duc la creșterea colesterolului, precum ouăle, smântâna, ciocolata, prăjelile sau tocătura. Medicul a mai arătat că puteți recurge la medicamentele și enzimele pancreatice ce vă vor ajuta să aveți o bună digestie.
Recuperarea după operație, între 3 - 7 zile
Este indicat însă, după cum a subliniat dr. Cătălin Grasa, să urmăriți din timp evoluția calculilor biliari și dacă se impune, să vă programați pentru intervenția de colecistomie - extirparea colecistului - înainte ca durerile să se acutizeze. "Colecistitele acute sunt operate în regim de urgență, dar pot atrage tot felul de riscuri. Este posibil ca pacientul să mai aibă și o altă patologie, precum hipertensiune arterială sau obezitate, situații în care riscurile unei intervenții chirurgicale sunt mai mari. De aceea este recomandat ca intervențiile de extirpare a colecistului să fie programate din timp, pentru că astfel și starea pacientului este monitorizată și echilibrată. Intervenția chirurgicală poate fi clasică, prin incizie abdominală sau, mai nou, poate fi o colecistomie video-laparoscopică, care prezintă multe avantaje", ne-a spus medicul chirurg. Astfel, în urma colecistomiei video-laparoscopice, recuperarea durează trei zile, iar în cazul operației clasice, până la șapte zile. Intervenția laparoscopică poate fi realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și prezintă și avantajul unor cicatrice mult reduse.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0697 secunde