Insectele, inamici minusculi, dar periculoși

557
Insectele, inamici minusculi, dar periculoși - 4c4855758646bedf324732e7fd54d333.jpg
Vara, fie ea capricioasă, ca și cea de anul acesta, petrecem mai mult timp pe afară. Mergem în parc, la plajă, la pădure, chiar și o seară la terasă ne poate lăsa cu semne destul de urâte. Principalii vinovați niște insecte minuscule, dar flămânde.

În timpul verii, țânțarii, albinele, viespile, căpușele sunt, din cauza înțepăturilor pe care le produc, dușmani sâcâitori ai pielii. În funcție de insecta care a "pișcat", înțepătura poate avea consecințe neplăcute sau foarte grave, uneori chiar fatale.
De obicei, se spune că înțeapă insectele veninoase, care injec-tează o substanță iritantă prin intermediul acului, cu scopul de a alunga pericolul din preajma lor. În categoria înțepăturilor, intră rănile produse de albine și viespi. După ce înțeapă, albina moare, lăsând în piele acul și săculețul ei cu venin. În schimb, viespea supraviețuiește și își păstrează acul, ceea ce înseamnă că poate să înțepe de mai multe ori la rând.
Mușcăturile sunt cele provenite de la insecte neveninoase, care străpung pielea nu pentru a ne "goni", ci pentru a se hrăni cu sângele nostru. Este vorba de căpușe și țânțari, care pot elibera, și ele, o substanță pe locul rănit, dar este numai un anticoagulant care le permite să se hrănească, și nu un venin.

Alergii periculoase
Înțepăturile insectelor veninoase sunt dureroase, locul respectiv devine roșu și se umflă, uneori apărând și mâncărimi. Aceasta este o reacție locală, absolut normală și puțin periculoasă. Dar persoanele mai sensibile pot avea reacții sistemice (care cuprind tot corpul) și variază de la erupții cutanate până la probleme de respirație. În general, acest lucru se întâmplă celor care au alergie la veninul insectei. Pentru că se pot umfla căile respiratorii, îngreunând sau chiar oprind respirația, cei care își cunosc alergia la venin trebuie să poarte tot timpul o trusă împotriva șocului anafilactic.
Mușcăturile insectelor nu sunt periculoase pentru că reacțiile alergice sunt rare. În schimb, insectele care mușcă intră în contact cu sângele, ceea ce înseamnă că pot transmite boli.

Scoateți repede acul!
După înțepătură, persoana trebuie să rămână cât mai calmă și tăcută posibil deoarece mișcarea ajută la împrăștierea veninului în circulația sangvină. Dacă acul rămâne în piele e bine să fie îndepărtat după maximum 30 secunde. Dacă se întârzie cu scoaterea acului e probabil să crească doza de venin primită.
Acul poate fi scos cu degetul printr-o strângere rapidă sau cu ajutorul unui cuțit sau a unei cărți de credit. De asemenea, acul poate fi scos cu ajutorul unei bucăți de leucoplast aplicat pe locul înțe-păturii, care va fi extrasă brusc. Este bine să se evite scoaterea acului cu pensa sau cu degetele, deoarece aceasta ar putea mări cantitatea de venin din circulație. Dacă înțepătura este la nivelul membrelor, membrul trebuie ținut cât mai jos pentru a încetini împrăștierea veninului. Dacă după câteva ore umflătura persistă, membrul înțepat poate fi ridicat pentru a reduce umflătura.
Apoi, este recomandat să se spele locul inflamat cu apă și săpun și să se aplice comprese cu apă rece, cu oțet sau cu gheață. Se pot aplica și cataplasme cu varză crudă sau pătrunjel, frunze de busuioc, de mentă sau de pătlagină.

Evitați mușcăturile și înțepăturile de insecte:
- Nu folosiți parfum și nu purtați haine foarte colorate, care atrag albinele și viespile.
- La picnicuri, nu lăsați mâncare, băuturi sau gunoi în jur, pentru că atrag insectele.
- Pe cât posibil, acoperiți-vă tot corpul cu haine.
- Dacă nu puteți evita locurile pline de insecte, folosiți creme anti-insecte.
- Nu stați în locuri cu iarbă înaltă și tufișuri, pentru că atrag căpușele, sau lângă ape stătătoare, pentru că atrag țânțarii.
- După plajă, scuturați bine prosoapele, hainele și încălțămintea ca să nu se ascundă în ele insecte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4871 secunde