Infertilitatea, diagnosticul care zdruncină viața de cuplu

347
Infertilitatea, diagnosticul care zdruncină viața de cuplu - infertilitatea-1415030506.jpg

Articole de la același autor

Deși se vorbește adesea despre infertilitatea fe-meilor, această problemă majoră de sănătate afectează și bărbații. Cel puțin două noi cazuri pe lună sunt depistate în rândul constănțenilor, după cum susțin chiar medicii urologi din ca-drul Spitalului Județean Constanța. Din păcate, marea problemă nu este reprezentată de lipsa tra-tamentelor, ci mai de-grabă de lipsa unui centru specializat pe pro-bleme  de fertilitate. 


Indiferent că vorbim de bărbați sau femei, infertilitatea este considerată o problemă majoră de sănătate care zdruncină viața multor cupluri. Raportându-ne exclusiv la partea masculină dintr-un cuplu, într-un procent semnificativ de cazuri, calitatea sau cantitatea spermei unui bărbat reprezintă cauzele de infertilitate masculină. La acestea se mai adaugă și cauzele genetice sau dezechilibrele hormonale. De precizat sunt anomaliile lichidului seminal, acestea fiind factorii de care medicii țin cont atunci când pun diagnosticul de infertilitate. "În cazul infertilității masculine, putem vorbi despre categorii de subfertilități: astenospermie, adică mobilitatea spermatozoizilor este afectată, teratospermie, care se caracterizează prin prezența unor spermatozoizi cu morfologie sau formă alterată, sau oligospermie, adică insuficiența numărului de spermatozoizi. Printre cauzele infertilității masculine, se numără problemele testiculare, afecțiunile glandei pituitare, probleme hormonale, blocarea pasajului ce permite spermei să treacă în timpul eja-culării, factori legați de stres sau vârsta pacientului. Testele de primă intenție sunt spermograma, spermocultura, un test care se realizează în cazul în care pacienții au o problemă de natură infecțioasă. Ulterior se trece la testele hormonale. În foarte multe dintre cazuri este nevoie de teste genetice, însă, din păcate, la Constanța nu există un centru specializat pe infertilitate care să abordeze multidisciplinar și complex toate aceste investigații și problema în sine", a precizat dr. Azis Olgun, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Județean Constanța. 


Tratamentul, influențat de cauze 
Trebuie înțeles că tratamentul infertilității, oricare ar fi natura acesteia, va fi abordat în cazul ambilor parteneri de cuplu. "Adesea, abordarea acestor cazuri este extrem de delicată, mai ales datorită prejudecăților pacienților. Mulți dintre aceștia refuză să treacă prin teste din cauza faptului că nu dețin informații corecte și consideră că infertilitatea le vizează exclusiv pe femei. De aici și intervenția tardivă. Dacă luăm strict partea masculină a unui cuplu,  tratamentul va începe cu echilibrarea hormonală, adică aici va fi implicat și endocrinologul. Apoi, pacientul va fi urmărit și i se vor administra minerale precum zinc, seleniu sau vitamina E și coenzima Q10", a mai spus medicul. 


Infertilitatea nu înseamnă sterilitate 
Majoritatea problemelor de infertilitate masculină au șanse de reușită dacă se intervine cu tratamentele adecvate, susține medicul. Numai în cazurile în care fertilitatea are ca fond o problemă mult mai gravă, precum cancerul, se poate vorbi de imposibilitatea de a concepe un copil. Pe de altă parte, specialistul atrage atenția asupra diferenței dintre infer-tilitate și sterilitate, două probleme diferite. "Sterilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil. Nu se vorbește de sterilitate decât după un an de tentative regulate și lipsite de succes în obținerea unei sarcini. Infertilitatea este o problemă de sănătate care determină o reducere drastică a fertilității și poate avea șanse de reușită dacă se abordează metoda fertilizării în vitro", a completat medicul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Sănătate : Care este boala infertilității masculine
Miercuri, 23 Iulie 2014
Stire din Sănătate : Cauze de infertilitate la bărbați
Pagina a fost generata in 0.4043 secunde