Infecțiile urinare, neplăcute și periculoase, atât la adulți, cât și la copii

156
Infecțiile urinare, neplăcute și periculoase, atât la adulți, cât și la copii - fotofondinfectiileurinare1-1571296806.jpg

Articole de la același autor

Pe cât de neplăcute sunt infecțiile urinare, pe atât pot fi de periculoase. Netratate, ele pot duce chiar la probleme severe ale rinichilor și insuficiență urinară. Acestea îi pot afecta sănătatea pacientului pe întreaga viață. 


Infecțiile urinare sau cistitele, așa cum sunt ele cunoscute în limbaj popular, sunt declanșate de acțiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecțiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri. Boala este întâlnită mai des la femei, dar și bărbații de vârsta a treia sunt predispuși la ea. Acest tip de infecții apare din cauza faptului că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, duc la modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare.


"Infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii și sunt întâlnite mai ales la femeile care ajung la menopauză, dar și la bărbați, dacă vorbim de inflamarea uretrei, așa-numita uretrită", explică dr. Azis Olgun, medic urolog.


Potrivit acestuia, există și o a treia categorie de infecție urinară, mult mai severă, numită pielonefrita, inflamația vezicii urinare care urcă către rinichi. "Această infecție se manifestă prin micțiune anormal de frecventă cu eliminarea unor cantități mici de urină, prin senzația dureroasă la urinare, nevoia imperioasă de a urina, dureri și arsuri în tipul urinării, urină tulbure cu miros dezagreabil, urinare cu dificultate, febră, dureri lombare, vărsături sau secreții. Tratamentul constă în antibiotice și poate dura chiar și o lună, timp în care pacientul este monitorizat de medic pentru a se preîntâmpina insuficiența renală", aflăm de la medicul specialist.


Și cei mici sunt afectați


Din păcate, infecțiile urinare pot apărea frecvent și la copii, mai ales la bebeluși, din cauza unei igiene precare sau a scutecelor de unică folosință care nu sunt schimbate la timp. De asemenea, incidența acestor infecții este mai mare la fetițe și la băieții necircumscriși. "La fetițe, una din cele mai comune cauze este colonizarea ariei uretrale(pe unde se evacuează urina din vezica urinară) cu microbi proveniți de la nivelul orificiului anal", explică dr. Cristina Mihai, medic primar pediatrie.


De obicei, copilul prezintă febră mare, fără alte simptome, iar medicul nu găsește nimic anormal la examenul clinic. "În această situație se recomandă un examen de urină, iar dacă leucocitele sunt crescute, se recomandă urocultura", spune pediatrul.
O igienă corespunzătoare este cea mai bună metodă de a ține la distanță infecțiile urinare, atât în cazul adulților, dar mai ales al copiilor. Specialiștii recomandă consumul crescut de lichide și evitarea băuturilor sau ceaiurilor care conțin cafeină. "Pentru a preveni infecțiile de tract urinar este indicată hidratarea bogată cu apă, ceai de cozi de cireșe sau de mătase de porumb", spune dr. Cristina Mihai.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.856 secunde