Infecțiile orale ale persoanelor infectate HIV

3032
Educarea medicilor stomatologi pentru tratarea manifestărilor bucale la pacienții seropozitivi este necesară ca urmare răspândirii enorme
a acestei boli.

Atunci când se prezintă la stomatolog, pacientul trebuie să declare dacă este seropozitiv HIV. "Ca medic, îmi iau anumite măsuri de precauție. Lucrăm cu mască, cu mănuși de protecție, iar instrumen-tele folosite urmează un circuit aparte de sterilizare", precizează Ștefan Cernega, medic stomatolog.
Instrumentele folosite la un pacient seropozitiv se pun în apă oxigenată. Potrivit specialistului, "agentul patologic la SIDA rezistă 30 de secunde". Se poate face o sterilizare chimică, aprobată de Ministerul Sănătății. Această sterilizare distruge în 30 de secunde agentul patologic. Trusa de consultație a seropozitivilor se sterilizează separat. Metoda cea mai modernă este utilizarea trusei de unică folosință.

Candidoza orală este întâlnită la 95 la sută din pacienții seropozitivi
Seropozitivii au nevoie urgentă de un tratament adecvat, cu cât mai repede, cu atât mai bine. "Ca medic stomatolog, îmi dau seama când un pacient este seropozitiv sau nu", precizează medicul Cernega. Dintre afecțiunile orale, câteva prezintă particularități aparte la seropozitivi.
Candidoza orală este întâlnită la 95 la sută din pacienții seropozitivi. Precede cu unu, doi ani apariția SIDA. Potrivit specialistului, "candidoza orală poate să însoțească și alte boli ca diabetul, xerostomia, tratamentele cronice cu antibiotice sau corticoizi, fumatul".
Aceste manifestări au mai multe forme clinice. "Candidoza pseudo-membranoasă reprezintă plăcile albe sau gălbui care se îndepărtează prin ștergere, lăsând o suprafață roșie sau sângerândă și senzația de usturime", ne explică specialistul.
Candidoza eritematoasă se manifestă atunci când pe mucoasa bucală apar zone roșii sau atrofice, localizate, de obicei, în palatul dur sau moale, mucoasa bucală și limbă, fiind prezentă senzația de usturime.
Candidoza plazică sau cronică se manifestă prin plăci unice sau multiple, albe sau pigmentate, ce nu se pot îndepărta prin ștergere. Sunt prezente usturimile în cazul candidozei plazice.

Alte afecțiuni stomatologice specifice seropozitivilor
Cheilita angulară se manifestă prin fisuri dispuse în dreptul comisurilor bucale. Uneori sunt acoperite cu membrane albe și se îndepărtează prin ștergere.
Infecțiile virale se manifestă ca niște noduli albi sau rozi și au suprafața netedă. Sunt localizate preferențial pe gingie, palat, mucoasa bucală, limbă sau buze.
Leucoplazia păroasă are un aspect clinic sugestiv și indică un pronostic grav, cauzând moartea.
Parodontoza marginală este frecventă și se manifestă prin ulcerație și eritemi marginali liniari. Evoluția este rapidă, cu topirea osului maxilar, dureri mari, sângerări spontane și miros urât.
Ulcerațiile aftoase sunt mai mari, mai dureroase și mai persistente.
Dintre afecțiunile glandelor salivare întâlnite în SIDA, hipertrofia parotidiană este citată mai frecvent la copiii seropozitivi.
Xerostomia (senzația de gură uscată) apare și ea frecvent la seropozitivi, favorizând explozia de carii dentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7728 secunde