Incubația în cazul oreionului durează până la trei săptămâni

147
Incubația în cazul oreionului durează până la trei săptămâni - incubatia2-1555054577.jpg

Articole de la același autor

Parotidita epidemică sau oreionul este o boală infecțioasă acută și transmisibilă produsă de virusul urlian. Boala determină o inflamare a glandelor salivare, dar și a pancreasului și a sistemului nervos central.


Oreionul se transmite pe cale aeriană și de cele mai multe ori sunt afectați copiii. Potrivit dr. Corina Toma, medic pediatru, incubația durează între 17 și 21 zile. Boala este urmată de o febră moderată și de dureri de urechi timp de aproximativ două zile, dar pacientul este contagios cu o saptămână înaintea apariției simptomelor și aproximativ opt zile după apariția lor.


Inflamația glandelor parotide apare mai întâi pe o parte, apoi în ambele părți și se manifestă printr-o tumefacție care acoperă șanțurile din spatele maxilarului. Ea provoacă o durere la masticație și atunci când se apasă parotidele. Uneori se asociază o angină și o atingere a ganglionilor învecinați. Durerile de cap sunt frecvente. Partea bună a lucrurilor este că evoluția este de cele mai multe ori benignă, iar boala regresează de la sine în aproximativ zece zile.


Mai rar, oreionul ia în unele cazuri o formă neuromeningeană (meningită, encefalită, atingere a nervului auditiv); o pancreatită (inflamație a pancreasului) și o orhită (inflamatie a testiculelor).


Tratamentul constă în administrarea de medicamente care combat febra și, în caz de dureri mari, în administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este obligatorie, în caz de atingere testiculară, precum și imobilizarea burselor cu un suspensor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7871 secunde