În convalescența unor boli infecțioase pot fi consumate cantități mici de cafea

552
În convalescența unor boli infecțioase pot fi consumate cantități mici de cafea - 90b629f4c59efc3a0ef36e30a56c5b85.jpg
În schimb, în cantități mari, cafeaua absorbită de organism acționează ca un toxic, accelerând ritmul cardiac (îngreunând munca inimii), provoacă insomnie, amețeli, cefalee, până la un delirium tremens, asemănător celui cauzat de alcoolism.

Excesul de cafea dăunează și celor sănătoși
De la medicul primar Emilian Banu am aflat că în convalescența unor afecțiuni infecțioase, dar și în unele stări migrenoase (dureri de cap), mai ales când acestea apar după masă ori după efort fizic sau intelectual, pot fi consumate cantități mici de cafea. În niciun caz însă nu se va face abuz de cafea, adică nu se vor consuma mai mult de una-două cești mici pe zi și niciodată seara sau pe nemâncate.

Zahărul accentuează efectele dăunătoare ale excesului de cafea
De multe ori, la efectul dăunător al cafelei consumate în exces se adaugă și acțiunea (contestată) a zahărului folosit la prepararea acesteia. Indiferent de situație însă, consumată în cantități mari, cafeaua absorbită acționează ca un toxic, accelerând ritmul cardiac, deci îngreunând munca inimii, provoacă insomnie, amețeli, cefalee, până la un delirium tremens, asemănător celui din alcoolism. Cafeaua provoacă stimularea secreției de bilă și crește motilitatea intenstinală, aceste efecte fiind prezente însă și după consumul sortimentului decofeinizat.
"Întrucât cafeaua crește grăsimile din sânge, nu se recomandă folosirea ei cu adaos de smântână sau frișcă. În situația în care dorim să atenuăm efectele excitante ale cafelei și să menținem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizată sau cantități mici de cafea amestecată cu surogate de orz, cicoare, năut" – ne-a mai spus specialistul.

Nu combinați cafeaua cu alcoolul sau tutunul
Datorită efectului său excitant, consumul de cafea se recomandă să nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice, așa cum se obișnuiește, adică alcoolul și tutunul. Procedând astfel, evităm starea de excitație excesivă a sistemului nervos și intoxicarea organismului. Putem folosi doze mici de cafea în timpul zilei, pe mâncate, fără a face abuz și renunțând la aceasta atunci când anumite afecțiuni o contraindică, pentru că excesul de cafea este dăunător și celor sănătoși – a conchis specialistul.
Specialistul s-a folosit de această ocazie pentru a atrage atenția că este interzis cu desăvârșire consumul de cafea de către copii și adolescenți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8416 secunde