Hernia abdominală este mai des întâlnită la bărbați

301
Hernia abdominală este mai des întâlnită la bărbați - hernie3-1557130396.jpg

Articole recomandate

Hernia abdominală apare atunci când straturile peretelui abdominal sunt prea slăbite ori se rup. Astfel, presiunea din interiorul abdomenului împinge conținutul abdominal prin această zonă, unde se formează un fel de sac sub piele, boala debutând cu o mică umflătură. Pe parcurs, aceasta crește, mai ales din cauza faptului că presiunea din abdomen împinge atât grăsimea, cât și intestinele afară, iar în unele situații acestea se blochează în sacul de hernie.

Specialiștii spun că herniile abdominale sunt frecvent întâlnite și pot fi de mai multe tipuri, în funcție de localizare: hernii inghinale, hernii femurale, ombilicale sau cele incizionale, care apar în urma unor intervenții chirurgicale.

De precizat că hernia la nivelul peretelui abdominal este, în special, o afecțiune des întâlnită în rândul bărbaților, pentru că ei au o zonă slabă în regiunea inghinală. Femeile, în schimb, dezvoltă potențial de risc după naștere, mai ales dacă au trecut prin mai multe sarcini care au solicitat intens abdomenul.


Majoritatea herniilor abdominale sunt cauzate de efort fizic intens, care duce la creșterea presiunii în regiunea abdomenului, dar pot exista și alte cauze. Mamele trebuie să știe că herniile pot să apară chiar și la nou-născuți și sugari, din cauza cicatrizării întârziate a inelului ombilical.


Cum depistați boala? "În primul rând vorbim despre durere, de la o simplă jenă, până la un junghi puternic, precum și o deformare, o umflătură care apare la nivelul abdomenului, mai mică sau mai mare, în funcție de gravitatea situației. Când hernia nu este complicată, umflătura apare numai când pacientul stă în picioare. Când pacientul este în clinostastism, adică atunci când se culcă, deformarea, umflătura, dispare, deoarece conținutul herniat, adică strucurile anatomice intraabdominale care părăsesc cavitatea abdominală prin defectul, ruptura peretelui abdominal reintră în abdomen, hernia practic dispărând. Atunci când umflătura, deformarea peretelui abdominal este permanentă și nu mai dispare în clinostastism, înseamnă că hernia s-a complicat prin încarcerare, iar dacă se asociază și durere înseamnă că s-a complicat prin strangulare. Ambele situații reprezintă o urgență, majoră fiind hernia complicată prin strangulare, care trebuie operată în primele șase ore de la debut pentru a evita apariția unor complicații redutabile ( necroza ansei intestinale herniate care prezintă suferința vasculară, peritonita localizată sau generalizată)", a explicat dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală. 


În cazul în care hernia este la debut, de mici dimensiuni, dacă pacientul este, de exemplu, obez, poate să nu observe deformarea abdomenului în zona respectivă și numai examenul clinic poate pune diagnosticul de hernie. În astfel de situații, bolnavul doar simte o arsură, o durere, o jenă în regiunea inghinală și nu simte deformarea. În acest caz, la examenul clinic, medicul chirurg îi confirmă acestuia ceea ce a simțit. Partea proastă este singura soluție este intervenția chirurgicală.


"Dacă pacientul amână prezentarea la medic, fie defectul peretelui abdominal se mărește, fie apar complicațiile mai sus amintite, rezolvarea chirurgicală fiind mai dificilă, iar recuperarea pacientului mai îndelungată. Hernia, cu cât este mai mică, cu atât se operează mai ușor, atât intervenția, cât și recuperarea fiind mai ușor de suportat de către pacient. Unii pacienți nu realizează care sunt riscurile la care se expun dacă nu se prezintă la chirurg și dacă amână intervenția chirurgical. Cu cât hernia se operează mai din timp, cu atât riscurile de complicații scad", a subliniat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9145 secunde