Hepatita C face tot mai multe victime

419
Hepatita C face tot mai multe victime - hepatitac-1349985439.jpg
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, din cadrul Comisiei de Sănă-tate a Camerei Deputaților, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a organizat o dezbatere națională asupra hepatitei C. Discuțiile au inclus două teme importante asupra cărora medicii și pacienții au de lucrat deopotrivă: un program de soluționare a îmbolnăvirilor și depistarea și monitorizarea pacienților infectați.


"La hepatita C, avem șanse foarte mari de vindecare, de peste 80%, aici incluzând și faptul că pacienții nu mai transmit virusul mai departe. În 2001, am făcut un plan pentru HIV și m-am ținut de el, indiferent ce culoare politică a trecut prin minister. Am spus că singura culoare a sănătății este culoarea albă și am mers mai departe și am implementat planul de tratament. Asta trebuie să facem și pentru hepatita C, fără nicio întârziere, pentru că putem salva multe vieți", a declarat în cadrul dezbaterii prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președinte al Comisiei de Boli Infecțioase din Ministerul Sănătății. 
"Hepatita C este o problemă gravă și subestimată în România", a adăugat Achim Kautz, vicepreședinte ELPA (European Liver Pacients Association), prezent la eveniment. 
Un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile arată că peste șapte sute de mii de persoane suferă de hepatită C în România. Țara noastră ocupă locul cinci în Uniunea Europeană la nivel de îmbolnăviri. Un alt studiu realizat la nivelul țării arată că numărul îmbolnăvirilor din mediul rural îl depășește pe cel din orașe, asta și datorită condițiilor precare de viață, dar și a lipsei de informare. De aceea, medicii recomandă ca toate persoanele de peste 40 de ani să-și facă analizele care depistează virusul. 
Tratamentul pentru hepatita C are drept scop eliminarea virusului din sânge și durează maxim un an, însă depinde de stadiul bolii. Hepatita C este cunoscută drept "ucigașul tăcut", pentru că nu dezvoltă simptome până în stadiu avansat al bolii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2212 secunde