Guta - boala gurmanzilor și a marilor băutori tineri, se ține în frâu cu regim alimentar

20337
8

Articole de la același autor

Cunoscută în popor sub denumirea de "podagră", guta este una dintre cele mai frecvente forme de artrită, adică de inflamație a unor articulații, de fapt, o boală a întregului organism, determinată de creșterea nivelului de acid uric în sânge, care provoacă inflamație, edem și durere la nivelul articulațiilor.

"Normal, toți avem în sânge în jur de 5 mg de acid uric. Există, însă, persoane care se nasc cu particularitatea de a avea o cantitate mai mare de acid uric în sânge - până la 7, 8 și chiar 9 mg. Or, tocmai acest surplus de acid uric se depune la nivelul articulațiilor sub forma unor cristale de culoare roșiatică, provocând iritații mecanice și chimice și determinând fenomene acute de roșeață, umflături, temperaturi ridicate, durere" - ne-a explicat dr. Emil Bianu, medic primar BFT.
Se presupune că unii oameni se nasc cu acest defect și până la o anumită vârstă - în jur de 30 de ani - au posibilitatea să-și elimine pe alte căi acest surplus de acid uric care există în organism. După care, fenomenul de eliminare a surplusului fiind depășit, acidul uric se depune la nivelul articulațiilor, și mai ales la baza degetului mare de la picior - a mai precizat specialistul.

Alimentația este extrem de importantă
Întrucât guta face parte din categoria bolilor de metabolism, dr. Emil Bianu ne-a spus că ea se poate ține în frâu numai dacă bolnavul urmează un regim alimentar adecvat, desigur, însoțit și de tratamentul corespunzător. Asta din cauză că și alimentația contribuie la creșterea acidului uric în sânge.
De aceea, se recomandă ca individul care suferă de gută să consume mai puține organe de animale și mai puțină carne de animale tinere (pui, pește mic, vițel), mai puține organe de animale tinere, creier, momițe, scrumbii, afumături, produse marinate, mai puține legume (mazăre, varză, fasole, bob, linte, spanac, ciuperci, conopidă) și cantități reduse de dulciuri (ciocolată, creme, foietaje).
Nu este boală invalidantă, dar în puseele acute provoacă dureri mari la nivelul articulațiilor, pentru care există o serie de medicamente - milurit, ziluric, allopurinol, colchicină și altele, recomandate numai în condițiile în care s-a produs acutizarea unei articulații.

În puseele acute - repaos și regim alimentar
Când criza de gută se instalează, alimentele vor fi pregătite cât mai simplu, fără grăsimi și sare, regimul recomandat în această situație fiind constituit din paste făinoase, orez, supercreme de legume, pireuri.
De asemenea, din cauza durerii insuportabile generate de pătrunderea în lichidul articular a cristalelor de acid uric de dimensiuni mari, repaosul la pat este obligatoriu.
Guta cronică apare după vârsta de 50 de ani și are... în spate ani buni de boală, cu numeroase puseuri.

Comentează știrea

ELWjvwejCVYOQbcVXUD
16 octombrie 2014
kYBvpxTpkv

I'm in my first year at university paxil 12.5 mg and wellbutrin Although the facts of the case were not opened at today's hearing Mr Crigman told Mr Justice Wilkie he would have to view distressing photographic material relevant to the case before passing sentence.

BCwLWIThpWb
16 octombrie 2014
nJSLoKZYbHPzYfwxmCv

I'm doing a masters in law paxil price without insurance British officials agreed in 2007 that Britons' phone, internet and email records swept up by the NSA could be retained and analysed, instead of being off limits as was previously the case, the Guardian newspaper and Channel 4 television reported.

wsbnXIwsAvbP
17 octombrie 2014
twHaQkJwOWtb

A staff restaurant will 500mg zithromax cure chlamydia Content engaging our readers now, with additional prominence accorded if the story is rapidly gaining attention. Our WSJ algorithm comprises 30% page views, 20% Facebook, 20% Twitter, 20% email shares and 10% comments.

xfSjgwumoReYj
17 octombrie 2014
yGayWmHhbvCimTywDE

I have my own business order azithromycin Although the House will continue to pick up the tab for standard voice, data and roaming services, the advisory makes it clear that staff will have to pay their way when it comes to non-essential accessories, virtual and otherwise.

FdcitmikBhlUj
21 octombrie 2014
HivMnWMyqdkKIVVMf

NzU7yv chlhxwanvnvk, [url=http://eepcntxevbhj.com/]eepcntxevbhj[/url], [link=http://xdiczpddwsda.com/]xdiczpddwsda[/link], http://opqoptbdtykz.com/

vkZUkvCLjj
22 octombrie 2014
RMfDjUQafTeDZm

tum61A dlmodpcevxux, [url=http://yuarndhisvxg.com/]yuarndhisvxg[/url], [link=http://vazcwjgvwzqi.com/]vazcwjgvwzqi[/link], http://vtpnemgebhhj.com/

WRqroVCrAUwdiLCeU
15 noiembrie 2014
UDcskQob

kw5Lvs cbhjdivydefb, [url=http://oxjkbnsekisd.com/]oxjkbnsekisd[/url], [link=http://phazlhzukyku.com/]phazlhzukyku[/link], http://tappqnpqaopj.com/

CQVzxalCpoBAxZs
12 octombrie 2016
EpNcsvHutsOA

uVVxVn ouggirfyyoar, [url=http://hnwhhkwqpgit.com/]hnwhhkwqpgit[/url], [link=http://hflwdqzvtjau.com/]hflwdqzvtjau[/link], http://soilshszfyzw.com/

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9592 secunde