Grijă mare la câinii maidanezi! Rabia poate ucide

1195
Grijă mare la câinii maidanezi! Rabia poate ucide - rabiiee-1331578157.jpg

Articole de la același autor

Odată cu venirea primăverii s-a înmulțit din nou și numărul câinilor maidanezi care umblă liberi pe străzi. Principala problemă în această situație este că poți oricând să te întâlnești cu un animal bolnav de rabie, care te poate mușca și îți poate transmite virusul.

Rabia umană este o boală infec-țioasă a animalelor determinată de transmiterea unui virus neurotrop din genul Lyssaviridae de la animal la om, în special prin mușcătură. Rabia afectează sistemul nervos central, adică măduva spinării și creierul, iar animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu țesutul cerebral. "Această afecțiune se manifestă clinic ca encefalomielită acută, invariabil fatală la persoanele nevaccinate", susține dr. Loti Popescu, reprezentant al Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța, responsabil de Promovarea Sănătății și Educației pentru Sănătate. Afecțiunea este din ce în ce mai rară în țările dezvoltate datorită programelor largi de vaccinare împotriva rabiei, dar este mult mai comună în statele în curs de dezvoltare.

Rabia - principala boală transmisibilă către om la nivel mondial
Chiar dacă rabia umană este considerată o boală rară pe baza proporției cazurilor infectate din populația generală a unei țări, aceasta este deseori subdiagnosticată. "Aproximativ 55.000 de oameni mor în fiecare an din cauza acestui virus, mai ales în Africa și Asia, ceea ce menține rabia ca principala zoonoză din lume", aflăm de la dr. Loti Popescu.
Animalele care s-au dovedit a fi cele mai importante rezervoare de virus sunt vulpile, mai spune medicul. "În anul 2009, 86.8% din totalul cazurilor de rabie la animalele sălbatice, altele decât liliecii, au apărut la vulpi, majoritatea fiind raportate de România", a precizat reprezentantul DJSP Constanța.

Măsuri pentru a preveni turbarea animalelor
Potrivit dr. Loti Popescu, în țările unde boala se răspândește mai ușor ar trebui implementate măsuri de reducere a riscului de infecție la animalele sălbatice sau domestice. "Cazurile suspecte de rabie animală ar trebui raportate și supravegheate, iar animalele domestice trebuie vaccinate. Măsurile ar mai putea include programe de control al rabiei, verificarea populației și vaccinarea animalelor comunitare, prevenirea riscului de import, dar și educația populației", ne informează medicul.
În țara noastră, numărul cazurilor de rabie a crescut din cauza întreruperii vaccinării antirabice a animalelor sălbatice, în urma contestării licitațiilor pentru vaccin. Reprezentantul DJSP a menționat că în luna mai a anului trecut s-a demarat și la noi vaccinarea vulpilor, deoarece Uniunea Europeană ne-a alocat fonduri pentru reducerea rabiei, acțiune care se preconizează a se desfășura pe parcursul a zece ani.


Cum se pot feri oamenii de rabie
Cea mai eficientă metodă de a preveni infectarea cu virusul rabic este vaccinarea. Aceasta poate fi re-comandată pentru turiștii internaționali în funcție de incidența locală a rabiei în teritoriul vizitat, tipul activității desfășurate sau durata sejurului.
În cazul în care ați fost deja mușcat de un animal bolnav, rana se spală imediat și se dezinfectează, după care se administrează cinci doze de vaccin antirabic o dată la câteva zile. După utilizarea vaccinului, corpul poate rămâne protejat chiar și la câțiva ani după vaccinare. "Anticorpii antirabici persistă mai mult timp după administrare. La aproximativ 80% din pacienții vaccinați, titrul de anticorpi rămâne detectabil la nouă ani după vaccinarea primară", ne informează dr. Loti Popescu.
Pentru a preveni contactul cu un animal bolnav, trebuie să știți că animalele cu rabie prezintă stări de neliniște, excitabilitate, agresiune, schimbări bruște de comportament, salivare în exces, mănâncă substan-țe necomestibile, sunt active noap-tea sau dau semne de paralizie.

Ce semne îți arată că ești infectat cu virusul rabic
Apariția simptomatologiei marchează un stadiu evolutiv al bolii care de cele mai multe ori este fatal. De aceea, pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariția vreunui simptom.
Primele semne ale rabiei pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile și aproape un an, dar în majorita-tea cazurilor, se dezvoltă în 4 - 6 săptămâni de la momentul infecției.
În această perioadă apare durerea și amorțeala la locul mușcăturii, după care se declanșează febra, apare tusea sau senzația de gât uscat, arsuri, dureri abdominale, anxietate sau neliniște care poate evolua spre agitație extremă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6883 secunde