Gravidele care nasc la Spitalul Județean, fotografiate și urmărite. De ce s-a luat această decizie

Marţi, 31 Martie 2015, 20:48
4375
Începând cu 1 aprilie, odată cu înființarea centrului de intervenție în regim de urgență pentru familiile care vor să își părăsească în spitale sau maternități copiii, ar putea dispărea și fenomenul abandonului. Ideea aparține reprezentanților Direcției Generale Pentru Asistență Socială și protecția Copilului Constanța și este unică pe țară.


Sute de copii sunt părăsiți în fiecare an de familiile care ar trebui să le poarte de grijă, fie în maternități, fie în spitalele din județul Constanța. Suflete nevinovate care spun "mamă" asistentelor medicale ce le poartă de grijă zi și noapte. Adevărate drame, dacă stăm să judecăm după faptul că legea nu permitea, până la acest moment, ca acești copii să fie dați în plasament sau să ajungă înapoi în familie, acolo unde le este locul. 


Pentru ca poveștile lor să aibă un final mai bun, reprezentanți ai DGASPC Constanța, cadre medicale din Spitalul Județean Constanța, dar și reprezentanți din Inspectoratul Județean de Poliție Constanța și Serviciul de Evidență a Populației Constanța, fac front comun. 


"Începând de astăzi, în cadrul Spitalului Județean Constanța va fi disponibil 24 din 24 de ore, un centru de intervenție în regim de urgență pentru mamele sau familiile cu risc de abandon al copiilor în spitale. Vom avea asistenți sociali care se vor ocupa în primul rând de mamele care ajung la spital și care fac parte din categoria de risc în ceea ce privește abandonul în spital. Serviciul permanent va avea inclusiv în vedere să fotografieze gravidele care ajung la unitatea de Primiri Urgențe sau la consult medical și să le îndrume astfel încât să nu își mai părăsească micuții", a precizat Petre Dinică, pre-ședintele DGASPC Constanța.


Convenția instituțiilor, în beneficiul copiilor


Dacă până în prezent, un copil avea de așteptat și câteva luni bune până să fie luat în plasament sau, printr-o minune, să ajungă în familie, de acum înainte el va fi monitorizat încă de la naștere.


"Pentru că au fost situații în care nu numai că nu era declarat copilul, dar nu erau declarate nici mama acestuia și nici bunica, și întocmirea documentelor era prelungită și până la unul sau doi ani, la inițiativa DGASPC, a fost dată o Hotărâre de Guvern prin care acești copii să nu mai fie lăsați de autorități în spitale. Astfel, s-a generat un întreg «arsenal» de lege prin care situația acestora este declarată inclusiv la poliție, în caz de abandon, pentru a identifica rapid mama", a mai precizat Petre Dinică.


"Spitalul Județean Constanța a pus la dispoziția DGASPC acest spațiu care nu este prevăzut în organigrama unității sanitare, dar care are un scop precis. Faptul că toate aceste instituții vor colabora în beneficiul minorilor arată să se pot face pași importanți pentru eradicarea sau diminuarea acestui fenomen la Constanța", a explicat Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța. În prezent, în sistemul de plasament constănțean sunt 15 copii a căror identitate nu a fost declarată. Deși aceștia nu sunt părăsiți în spitale, au nevoie de sprijinul autorităților pentru a beneficia, în primul rând, de asistență medicală.


"Faptul că acești copii nu au CNP, înseamnă că nu pot fi înscriși la un medic de familie și nu pot primi rețetă compensată. Acest cod numeric personal le este generat de CJAS, însă doar pentru a beneficia de minime îngrijiri. Este un drept de care nici o instituție și nici o lege sau, cu atât mai puțin o familie care îi părăsește în spital, nu îl poate lua", a mai spus managerul Spitalului Județean Constanța.


Pagina a fost generata in 0.3681 secunde