Grăsimile bune și cele rele

574
Deși grăsimile au un renume prost, ele sunt o componentă importantă în dieta noastră. Există două tipuri de grăsimi: grăsimile bune (cele polinesaturate din semințe, nuci și uleiuri de pește) și grăsimile rele (grăsimile saturate din carne, ouă și produse lactate, la care se mai adaugă grăsimile trans, care se găsesc în alimentele prăjite și procesate).

Grăsimile bune sunt grăsimile esențiale (omega-3 și omega-6) care ne ajută să ne menținem sănătoși fizic, reducând riscul apariției infecțiilor, alergiilor, astmului bronșic și eczemelor, datorită proprietăților antiinflamatorii și de suport imunologic. Ele intră în componența membranei celulare, permițând nutrienților și oxigenului să fie mai ușor asimilate la nivel celular și dioxidului de carbon și altor produse reziduale să părăsească celula.

Grăsimile bune asigură și o sănătate mintală bună, deficiența lor putând avea ca rezultat probleme legate de oboseală, memorie, tulburări comportamentale, depresii și tulburări de atenție.

Grăsimile rele sunt grăsimile saturate care se găsesc în alimentele de origine animală cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate. Consumul lor exagerat poate duce la apariția bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului zaharat etc. Aceste grăsimi, deși nu sunt esențiale, nu trebuie evitate în totalitate, deoarece sunt surse de vitamine liposolubile (A, D și E).

Grăsimile trans sunt cele mai dăunătoare pentru sănătate. Aceste tipuri de grăsimi se găsesc în alimentele prăjite și în cele care conțin uleiuri vegetale hidrogenate. Ele blochează conversia grăsimilor esențiale în grăsimi vitale pentru creier și au potențial cancerigen. Cantitatea ideală a acestora în dietă este zero.

Pentru a asigura un aport de grăsimi benefice pentru sănătate, trebuie consumate cantități sporite de semințe și nuci (semințe de in, dovleac, floarea-soarelui, susan), pește (sardine, macrou, somon, scrumbie) și ulei de pește.

Dr. George-Mihail CLEIANU

Tel. 0723.385.346,

0758.630.295

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2907 secunde