Gospodinele avortează mai des decât puștoaicele

1276
1
Gospodinele avortează mai des decât puștoaicele - 1avorturi-1311609441.jpg
În ciuda numeroaselor metode contraceptive avute la îndemână, mii de constăn-țence recurg, anual, la avort. Ignoră riscurile asupra sănătății, dar și asupra sarcinilor viitoare și ajung, unele dintre femei, să se chiureteze și de câteva zeci de ori.

Concepția generală care aso-ciază avortul cu imaturitatea și lipsa de experiență sexuală a tinerelor este greșită, după cum demonstrează specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța. Contrar așteptărilor, cele mai multe avorturi nu sunt realizate de minore sau de tinerele de până în 20 de ani, când mintea nu este încă destul de coaptă. Din contră, potrivit statisticii puse la dispoziție de cadrele medicale constănțene, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani recurg cel mai des la acest procedeu.

75% dintre gravidele care au avortat stau la oraș

Anul 2011 a început cu o scădere a numărului femeilor care au recurs la întreruperea sarcinii. Astfel, în vreme ce în primul semestru din 2010, în spitalele și clinicile din Constanța au fost înregistrate 2.360 de avorturi, în aceeași perioadă din anul în curs au avut loc 2.120 de întreruperi de sarcină.

Din păcate, însă, atrag atenția cadrele medicale, această scă-dere nu înseamnă neapărat că femeile acordă o mai mare im-portanță metodelor contraceptive. Sărăcia își spune cuvântul și de această dată și multe femei ajung să ducă sarcina până la capăt, invocând lipsa posibilităților financiare, inclusiv pentru a merge la spital pentru o întrerupere de sarcină.

Majoritatea celor care avor-tează provin din mediul urban: de la începutul acestui an, este vorba de aproape 75% din totalul femeilor care au avortat. De menționat însă că lipsa de educație și promiscuitatea rămân două dintre cauzele principale ce duc la apariția sarcinilor nedorite și la îngroșarea statisticilor cu avorturi. Drept dovadă, evidența DSP Constanța arată că în mediul rural numărul avorturilor a crescut comparativ cu anul tre-cut (de la 614 avorturi în primul semestru din 2010, la 658 avorturi în prima jumătate a acestui an).

Tonul îl dau cele cu mintea coaptă

Demn de evidențiat este, însă, faptul că avortul este mai frecvent în rândul celor care au depășit 30 de ani, decât în rândul minorelor. Statistica realizată de direcția de sănă-tate arată că, de la începutul lui 2011, au avortat 230 de minore, dintre care 16 nu împliniseră încă 15 ani. În schimb, au recurs la această metodă 550 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, 230 cu vârste între 35 și 39 de ani și aproape 100 care depășiseră 40 de ani. Ba chiar anul trecut a recurs la întrerupere de sarcină și o constănțeancă de peste 50 de ani. În unele cazuri, chiuretajul s-a impus din cauze medicale. În general, însă, absența unui metode de contracepție și-a spus cuvântul. Prin urmare, se ridică întrebarea cum să procedeze altfel minorele, dacă acestea sunt exemplele oferite chiar în familie sau pe uliță?!

Riscurile asupra sănătății

Întreruperea chirurgicală a sarcinii poate avea consecințe nefaste asu-pra sănătății mamei sau a sarcinilor viitoare. Potrivit dr. Victorian Păștilă, medic ginecolog în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, există riscul apariției unor infecții ale cavității uterine, ce pot afecta viața sexuală ulterioară, a apariției sterilității sau se poate ajunge la complicații ale sarcinilor următoare. 

Comentează știrea

miruna
26 iulie 2011
primitivism cat cuprinde

pai bine mai imbecililor, nu e gratuita contraceptia si consultul medical pt anticonceptionale pt femeile sarace,somere, fara venit,de la sate si minore.?.pai ce puii mei tocmai astea avorteaza? ia sa fi fi platit ca in occident pt orice,cred ca erau avorturi pe banda rulanta,primitivelor

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Februarie 2011
Stire din Fun : Cugetări despre femei și căsătorie
Luni, 06 Decembrie 2010
Stire din Social : De ce fac copiii sex de la 10 ani?
Pagina a fost generata in 0.2812 secunde