Ganglionii inflamați pot fi semn de cancer

17832
Ganglionii inflamați pot fi semn de cancer - 445203d401987acf9bd786874abb0bd8.jpg
Inflamarea ganglionilor limfatici, indiferent că este vorba de cei de la nivelul gâtului, a axilelor sau din zona inghinală, trebuie să fie un semnal de alarmă. Cauza poate să fie o infecție netratată corespunzător. Sau, mai grav, poate fi vorba de un cancer sau o boală cu transmitere sexuală.
Ganglionii limfatici sunt mici, rotunzi și formați din limfocite și celule macroface, care au rolul de a apăra organismul de "invadatori". Adică de infecții sau paraziți. Iar la nivelul organismului sunt aproximativ 600 de ganglioni, creând astfel o adevărată rețea de protecție. Sunt situați la nivelul gâtului, la baza bărbiei, în zona axilelor sau în zona inghinală. Atunci când cresc în mărime (se inflamează), este semn evident că există o infecție în corp. Iar medicii atrag atenția că gravitatea bolii poate fi ghicită după locul din corp unde se află ganglionii umflați și în funcție de dimensiunile pe care le au. Alți indicii la care trebuie să fiți atenți sunt: durerea, sen-sibilitatea la atingere, prezența scurgerilor nazale, durerile în gât, febra, roșeața și inflamația pielii care acoperă ganglionul limfatic umflat.

Bolile care duc la inflamarea ganglionilor
În cele mai multe cazuri, inflamația apare în asociere cu o răceală sau cu o infecție comună, precum prezența unui streptococ la nivelul gâtului, cu oreionul sau pojarul. Ganglionii se mai umflă și dacă aveți un abces sau dacă suferiți de o infecție a urechii. În aceste situații, când este tratată cauza, inflamația dispare.
Ganglionii limfatici umflați pot fi însă și simptom pentru boli mult mai grave. De exemplu, pentru tuberculoză, lupus, artrită reumatoidă, infectarea cu HIV/SIDA sau cancer al sistemului limfatic.

Când trebuie să consultați medicul
De aceea, este bine să vă adresați din vreme medicului endocrinolog. Potrivit specialiștilor, se impune în mod obligatoriu o consultație atunci când ganglionii se inflamează fără niciun motiv aparent (răceală sau boală infecțioasă evidentă); dacă organele se extind în dimensiuni sau inflamația durează mai bine de două săptămâni; dacă pielea care acoperă ganglionii este roșie și sensibilă.
Dacă nu se urmează un tratament corespunzător, apar complicații: se formează abcese (colecții de puroi) sau infecția se răspân-dește în sânge.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5972 secunde