Gândacii de bucătărie pot provoca alergii foarte periculoase

6047
1
Gândacii de bucătărie pot provoca alergii foarte periculoase - 7100dd7ee8b024629f5c1047b11ebff5.jpg

Articole de la același autor

Alergiile au, în general, legătură cu mediul exterior, însă și în casele noastre se ascund multe pericole pentru sănătate. Epitelii de animale, acarieni, gândaci de bucătărie, mucegaiuri, toate ne pot provoca alergii grave. Singurul mod de a combate astfel de afecțiuni este păstrarea unei igiene adecvate a locuinței, chiar și atunci când avem colocatari animale de companie, și aerisirea continuă a încăperilor.

Pneumoalergenii sunt alergenii care pătrund în organism pe cale inhalatorie, adică pe la nivelul căilor respiratorii și reprezintă cea mai comună cauză de alergie, fiind cel mai greu de evitat. Dacă în exterior polenul de plante ne dă multă bătaie de cap, în interior trebuie să evităm apariția muce-gaiurilor, acarienilor și a gândacilor de bucătărie.
Chiar dacă sunt cei mai buni prieteni ai noștri, animalele de casă ne pot îmbolnăvi fără să ne dăm seama. Epiteliile de animale (pisică, câine, șoarece, păsări, etc) inhalate ne pot provoca alergii foarte grave. "În general, alergenii sunt reprezentați de proteine care se găsesc în salivă, urină, pe pielea și în blana animalelor. De exemplu, alergia la pisică este o reacție alergică la glicoproteina Fel d1, secretată de glandele sebacee ale pisicii, dar poate fi găsită și în saliva și pe blana pisicii. Reacția alergică se poate caracteriza prin tuse, congestie nazală, iritație cutanată, lăcrimare, strănut, constricție toracica, etc. Alergenii de dimensiuni mici persistă în mediu mult timp după ce animalul a fost îndepărtat, săptămâni, chiar luni. La câine, alergenul principal este proteina Can f 1, care se găsește în blană, salivă, pe pielea și în urina lui", explică dr. Ramona Mureșan, alergolog.

Acarienii sunt peste tot
Alergia la acarieni este considerată cea mai comună cauză de astm și simptomatologie alergică din lume. Aceștia pot trăi, de obicei, în orice mediu, cu excepția zonelor de înaltă altitudine unde nu se pot înmulți. O condiție favorizantă creșterii este umiditatea. Îi putem găsi în saltele, covoare, biblioteci, paturi, draperii, pături, perne, etc. "Una dintre cele mai importante proteine responsabile de reacția alergică la acarieni este Der P1, o protează digestivă care se găsește în excrementele acarianului. Chitina acarianului este de asemenea o componentă alergică", mai precizează medicul Ramona Mureșan.

Mucegaiul crește rapid în spațiile umede și întunecoase
Deosebit de periculoși sunt și gândacii de bucătărie. Reacția alergică la aceste insecte este dată de excrementele, salivă și componente ale corpului acestora. Astmul la copii poate fi indus prin expunerea la alergenii gândacilor de bucătărie. Însă astmul poate fi cauzat și de mucegai. Acesta este un organism care se găsește atât în afara, cât și în interiorul locuinței, se hrănește cu materie animală și vegetală și anume lemn, hârtie, alimente, pământul din ghivece, etc. Mucegaiul crește rapid în spațiile umede și întunecoase, băi, pivnițe, subsoluri. "Reacția alergică apare la contactul cu sporii din aer și se caracterizează prin congestie nazală și iritație nazală, rinoree, prurit ocular și lăcrimare. Mucegaiurile care produc alergii eliberează două tipuri de spori: uscați - ziua, când vremea este uscată și cu vânt, și umezi – noaptea, la umiditate. Mucegaiurile pot cauza o reacție imună severă ca rezultat al colonizării în plămâni și sinusuri. Ele sunt binecunoscute ca și cauzatoare de boli alergice și astm alergic", adaugă alergologul.
Exista mii de tipuri de mucegaiuri, dar doar câteva dintre acestea sunt mai frecvent întâlnite și sunt introduse în testarea alergică. Este vorba despre alternaria, un mucegai găsit în afara locuinței, care se asociază cu astmul sever, cladosporium - cel mai comun mucegai din afara locuinței, aspergillus - mucegai găsit atât în afara, cât mai ales în interiorul locuinței, asociat cu aspergiloza alergică bronhopulmonară, penicilinum - un mucegai comun în interiorul locuinței, helminthosporum - mai frecvent în zonele foarte călduroase, fusarium - găsit pe plantele aflate în putrefacție, rhizopus și mucor - în interiorul locuințelor părăsite și aflate în paragină și candida albicans.

Comentează știrea

Iulia
22 martie 2016
Alergie

In perioada iernii mucegaiul si-a facut aparitia in casa mea, asta fiind o problema pentru mine deoarece am alergie la mucegai si nu numai. O prietena mi-a recomandat o crema antialergica, numita Hay Max, pe care mi-o aplic la nas, spunandu-mi ca ma va ajuta cu siguranta. Nu eram convinsa de acest lucru, dar, am o luna de cand o folosesc si chiar ma ajuta. Eu, clar, o recomand! Am gasit crema aici https://www.longeviv.ro/hay-max la un pret destul de ok, dar, am inteles ca se gaseste si in Sensiblu.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Martie 2010
Stire din Sănătate : Alergie la… primăvară
Pagina a fost generata in 0.3618 secunde