Fructele şi legumele vă ajută să aveţi o sănătate de fier

253
Fructele şi legumele vă ajută să aveţi o sănătate de fier - mancatifructe-1634235153.jpg

Articole de la același autor

Pe tot parcursul lunii octombrie, Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța (DSPJ) desfășoară o campanie de informare și educare dedicată informării despre alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de fructe, legume, verdețuri și cereale integrale asupra organismului.

Potrivit dr. Loti Popescu, scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al fructelor, legumelor și produselor conținând cereale integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate. Alimentația nesănătoasă este unul din cei patru factori de risc comportamental modificabili, alături de fumat, consumul de alcool și lipsa activității fizică. Toate acestea contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante. Așa că, pentru a evita riscurile generate de o alimentație necorespunzătoare, sunteți sfătuiți să țineți cont de câteva recomandări. În primul rând, optați pentru cât mai multe fructe și legume.

Alimentația nesănătoasă generează obezitate la copii, în creștere alarmantă în întreaga lume, cu consecințe importante asupra sănătății fizice și mentale a copiilor și un risc semnificativ de multiplicare a bolilor cronice la copii și adulți. Alimentația nesănătoasă combinată cu inactivitatea fizică crește semnificativ riscul de boli cronice netransmisibile la adulți, în special boli cardiovasculare, cancer, hipertensiune arterială, obezitate și diabet zaharat de tip 2. Evitați alimentele procesate, cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi, cu valoare nutrițională scăzută. De exemplu: alimente de tip fast-food, mezeluri, prăjeli, produse de patiserie, băuturi răcoritoare.

Oamenii care mănâncă mai multe fructe și legume trăiesc mai mult decât cei care nu le consumă, potrivit unui studiu efectuat în zece țări europene. Apoi, veți avea o sănătate mintală mai bună și un risc mai mic de depresie și anxietate, dacă veți consuma legume și fructe. Fibrele vegetale și antioxidanții din acestea pot ajuta la prevenirea bolii cardiovasculare. Pe deasupra, sunt bogate în vitamina A, calciu, fier și fosfați, care îmbunătățesc sănătatea și întăresc sistemul imunitar la copii. Studiile au arătat o scădere a riscului de obezitate. Fructele și legumele verzi sunt bogate în clorofilă, fier, fibre, calciu și vitamina C, cu rol esențial în prevenirea anemiei, îmbunătățirea metabolismului, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea aparitței celulelor canceroase.

Cele mai benefice fructe și legume verzi sunt: broccoli, spanac, varză, fasole păstăi, salată, dovlecel, avocado, kiwi, pere, mere verzi, struguri verzi, mazăre, ruccola. În plus, specialiștii au demonstrat că persoanele care consumă în mod regulat fructe și legume albe au un risc redus al accidentelor vasculare. Topul celor mai benefice alimente albe include: conopida, bananele, ciupercile, usturoiul, cartofii albi, ceapa, perele albe, țelina, prazul, andivele. Când vine vorba de alimentele de culoare mov sau albastre, cu cât culoarea acestora este mai închisă, cu atât sunt mai bogate în resveratrol, cel mai bogat antioxidant natural. Prin acțiunea sa puternic antioxidantă, substanța previne îngroșarea vaselor de sânge, menține elasticitatea acestora, are rolul de a păstra ADN-ul intact și de a repara celulele deteriorate de radicalii liberi.

Acestui antioxidant puternic i se adaugă vitamina C, flavonoizi și luteina ce stimulează sistemul imunitar, reduc inflamațiile și asigură sănătatea tractului urinar. Cele mai bogate surse de resveratrol sunt strugurii roșii, murele, afinele, prunele, fasolea neagră, varza roșie, coacăzele, smochinele și vinetele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3635 secunde