Frisoanele persistă? Ele pot prevesti apariția hipotermiei

207
Frisoanele persistă? Ele pot prevesti apariția hipotermiei - frisoane-1622223660.jpg

Articole de la același autor

Aveți des frisoane? Vă confruntați cu această senzație zilnic? De regulă, frisoanele sunt rezultatul expunerii corpului la temperaturi scăzute sau la schimbări rapide ale temperaturii. Acestea pot fi cauzate de o mulțime de boli sau situații, cum ar fi nașterea, dar și de unele boli care presupun tratament medicamentos.

În cazul în care frisoanele persistă, pentru o perioadă mai lungă de timp, este clar că acestea pot fi simptomul unor condiții mai rare, cum ar fi malaria sau hipotermia. Potrivit dr. Adelina Vintilă, în funcție de situație, frisoanele pot fi tratate la domiciliu, dar cazurile mai grave necesită ajutor medical.

Chiar dacă cele mai întâlnite cauze pentru frisoane sunt expunerea la frig sau răcelile, există și situații când frisoanele sunt cauzate de boli autoimune sau chiar de cancer sau SIDA, afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, sunt de părere specialiștii. În același timp, frisoanele pot fi și un efect secundar al unora dintre medicamente, mai ales dacă acestea vor fi administrate în mod abuziv. Acest tip de frisoane vor fi însoțite de greață, vărsături, reacții alergice, somnolență, insomnie, probleme cardiovasculare și dependență.

Ce se întâmplă? Temperatura corpului se menține constantă datorită echilibrului dintre termogeneză și termoliză. Menținerea echilibrului este asigurată de funcționarea centrilor termoreglatori, situați în hipotalamus. În producerea de căldură termogeneză intervin procesele biochimice, căldura fiind rezultatul proceselor de oxidare din organism, mai ales prin activitatea musculară și glandulară.

De partea cealaltă, în pierderea de căldură - termoliză - intervin mecanisme fizice, căldura pierzându-se prin piele, plămâni, rinichi. În timpul frisonului cresc combustiile și termogeneza. La aceste fenomene asociate se adaugă vasoconstricție cutanată și paloare prin care organismul se opune pierderii mari de căldură.

Alte infecții și inflamații din organism, care pot cauza frisoane sunt: infecțiile tractului urinar, răcelile, accidentul vascular cerebral, sindromul respirator acut sever, bolile reumatoide acute, trauma provocată de un abces dentar, o rană infectată, pleurezie, psoriazis sau meningita.

Totodată, crizele severe de frisoane și tremurături pot fi asociate cu alte tipuri de infecții, cum ar fi nașterea și avortul spontan. De aceea, dacă frisoanele apar la scurt timp după naștere sau avort, trebuie anunțat medicul.

Printre simptomele de hipotermie care vor indica necesitatea tratamentului medical se numără: frisoanele, febra, vorbirea neclară, modificarea culorii pielii, respirația înceată, confuzia, dificultăți de coordonare și letargia. În cazul copiilor care suferă de hipotermie, aceștia au adesea pielea rece, de culoare roșu aprins.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2889 secunde