Formele rare de cancer se ascund în spatele simptomelor comune

12414
Formele rare de cancer se ascund în spatele simptomelor comune - ffc0d8e183e8123937fa340b19b35fc3.jpg

Articole de la același autor

Foarte multe tumori maligne au o evoluție rapidă și cu simptome nu prea evidente, pacienții realizând prea târziu că este vorba de o formă de cancer. Depistarea precoce activă și autodiagnosticarea în stadii inițiale măresc substanțial șansele sufe-rindului. Asta presupune însă o corectă și asiduă informare a populației în general, a grupurilor-țintă în special, a căror participare voluntară este esențială.
În plus, trebuie totodată depășite blocajele psihologice în fața anumitor examene medicale precum tușeu rectal, examen ginecologic, palparea sânilor, etc., frica de boală, obstacolele socio-economice reale, persoanele din mediile defavorizate prezen-tând adesea riscurile cele mai crescute.
Medicii atrag atenția asupra anumitor forme rare de cancer care pot fi confundate, ca simptome, cu alte afecțiuni, mai puțin grave. Ei spun că pacienții ar trebui să fie foarte atenți la ceea ce îi supără sau îi doare și să nu amâne consultarea unui specialist. Acest lucru ar putea face chiar diferența dintre viață și moarte.

Cancerul ocular
Cancerul de ochi este determinat, de obicei, de câteva forme de tumori maligne ale globilor oculari. Potrivit Ghidului Pacientului 2010, elaborat de Asociația Houston, manifestările sunt comune, de la tulburarea vederii, cu o simplă diminuare, până la apari-ția de puncte albe în câmpul vizual, impresia de "steluțe luminoase" și ieșirea ochilor din orbite. O dată depistată o tumoare oculară, trebuie investigată prin examen oftalmologic, radiografie, tomografie computeri-zată. Tratamentul poate însemna, unori, chiar scoaterea întregului glob ocular. În rare cazuri, radioterapia este suficientă pentru a opri evoluția unor tu-mori maligne oculare în stadiu incipient.

Cancerul glandelor salivare
Procesul canceros al glandelor salivare afectează în special persoanele ajunse la maturitate sau pe cele mult înaintate în vârstă. Evoluția bolii este relativ rapidă și severă. Simptomele pornesc de la apariția de zone tumorale în cavitatea bucală, alterarea capacității de a percepe gusturile, dureri la masticație și deglutiție, până la scăderea secreției lacrimare și salivare (senzația de gură uscată).
După diagnosticare se acționează atât chirurgical (prin excizarea glandelor afectate și, la nevoie, prin scoaterea ganglionilor limfatici hipertrofiați), cât și radioterapic. În majoritatea cazurilor, după o astfel de terapie, bolnavul rămâne cu o paralizie de nerv facial, dar, de multe ori, aceasta este doar tranzitorie.

Cancerul urechii
Fie că este vorba de cancer epidermoid, fie de unul cu punct de plecare osos (osteosarcom), simptomele prin care se manifestă boala sunt cam aceleași: dureri auriculare (otice) profunde sau superficiale, uni sau bilaterale, greutate la deglutiție, adenopatii occipitale și laterocervicale, modificarea formei urechii din cauza expansiunii tumorei maligne la structurile sale anatomice. Suspiciunea se confirmă în momentul operației de îndepărtare a tumorei, prin efectuarea, o dată cu aceasta, a biopsiei. Terapia este chirugicală, asociată sau nu cu radioterapie și chimioterapie.

Cancerul nazal
Poate avea ca punct de pornire mucoasa nazală sau părțile osoase ale nasului. Câteva simptome atrag atenția asupra posibilității unei tumore maligne de acest gen: sângerare nazală, fie printr-o nară sau prin ambele, fie în cavitatea bucală, secreție nazală cu mucozități și puroi, care poate proveni din sinusurile sau din fosele nazale ori maxilare, creșterea în volum a ganglionilor limfatici din zona gâtului, dureri în regiunea nazală, iradiante în sus, către frunte, sau în jos, către arcadele dentare.
Un examen ORL corect și complet, dublat de unele analize de laborator (VSH, hemoleucogramă, analiză bacteriologică a secreției nazale) sau radiologice (radiografii, tomografii), poate orienta diagnos-ticul către o formă de cancer nazal. Se înlătură chirurgical tumora, concomitent efectuându-se biopsia. După operație se face și radioterapie asociată cu chimioterapie

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5809 secunde