Femeile care suferă de boli hepatice și cardiovasculare nu pot lua anticoncepționale

1570
Femeile care suferă de boli hepatice și cardiovasculare nu pot lua anticoncepționale - e9db2508797f0fd542868299c00e8091.jpg

Articole de la același autor

Sarcina nedorită și intervențiile chirurgicale de întrerupere a gravidității pot fi evitate prin metodele
contraceptive. Printre cele mai comode și mai des folosite mijloace
sunt anticoncepționalele. Medicii atrag atenția asupra contraindicațiilor - nu sunt recomandate femeilor de peste 35 de ani și celor care suferă de afecțiuni hepatice sau cardiovasculare.
Anticoncepționalele pe bază de hormoni sunt printre cele mai folosite mijloace de contracepție, iar specialiștii spun că beneficiile sunt multiple. Principalul efect este inhibarea ovulației. De asemenea, femeile și adolescentele care iau anticoncepționale au mai puține dureri menstruale și mai puține crampe în perioada ciclului menstrual. Potrivit specialiștilor, contraceptivele previn chiar apariția cancerului ovarian și uterin.

Risc de apariție a cheagurilor de sânge
Se impune însă ca anticoncepționale să fie administrate în urma consultării medicului, căci pot apărea și reacții adverse, chiar dacă în cazuri rare. "În toate statele din Vest sunt administrate anticoncepționale ca metodă de protecție. Efectele secundare sunt puține și individuale, dar trebuie să se țină seama de ele. Când se hotărăsc să ia pilule contraceptive, femeile trebuie să consulte medicul, pentru a face analizele necesare. Nu se pot administra anticoncepționale femeilor care suferă de afecțiuni hepatice, precum hepatita cronică agresivă, căci orice medicament este filtrat prin ficat și ar fi supus unei solicitări suplimentare", ne-a declarat dr. Ion Niculescu, medic obstetrician - ginecolog, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța.
Pilulele contraceptive nu sunt recomandate nici femeilor care suferă de afecțiuni cardiovasculare. "Există riscul producerii cheagurilor de sânge, care se atașează de peretele venos, determinând blocarea venei", ne-a mai spus dr. Niculescu.
Tulburările hepatice se pot face resimțite și dacă anticoncep-ționalele orale sunt administrate pentru mai mult de cinci ani.

Fără contraceptive după 35 de ani
Dr. Eduard Circo, medic endocrinolog, șeful Compartimentului Clinic de Endocrinologie, a atras atenția că anticoncepționalele sunt indicate reprezentantelor sexului frumos până la 30 - 35 de ani, după această vârstă existând riscul favorizării diverselor boli. "După 30 - 35 de ani, contracepția hormonală nu mai este indicată, iar dacă femeia este fumătoare, riscurile apariției unor afecțiuni sunt și mai mari. Este precum în cazul femeilor la menopauză, pentru care tratamentele hormonale nu mai sunt recomandate", a afirmat specialistul endocrinolog. Astfel, bolile cardiovasculare au o incidență de patru ori mai ridicată la femeile de peste 35 de ani, care folosesc anticoncepționale orale. Alte probleme care pot apărea sunt varicele sau hipertensiunea arterială. Specialiștii susțin că după această vârstă este bine să se recurgă la alte forme de con-tracepție, dar numai la indicațiile medicului ginecolog, care va lua în considerare antecedentele ginecologice și starea de sănătate a femeii.
Un alt mit cu care se confruntă adesea medicii vizează concepția potrivit căreia urmarea terapiei cu anticoncepționale pentru o perioadă îndelungată va afecta funcția reproductivă a femeii. Dr. Ion Niculescu a arătat că, exceptând situațiile în care există probleme de sănătate, întreruperea administrării anticoncepționalelor implică încetarea efectului pilulelor. "Sunt persoane care vin pentru chiuretaje pentru că au uitat să ia o pilulă", a afirmat medicul.
Sfatul specialiștilor, mai ales pentru tinere, este de a nu lua anticoncepționale fără consultarea medicului, întrucât administrarea pilulelor poate ascunde anumite afecțiuni, cum ar fi tumorile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9475 secunde