"Fără Ură, cu toleranță". Un concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying

290

Articole de la același autor

Trei din 10 copii sunt marginalizați de colegii de școală, fiind excluși din grupuri și astfel izolați. Mai grav, chiar unul din patru copii a fost umilit public, în fața altora, iar trei din 10 elevi sunt amenințați cu bătaia de către alți colegi, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de organizația Salvați Copiii în 2016.


Datele indică intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupuri vulnerabile din societate, mai ales în mediul online. Astfel, 73% dintre copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar, 58% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online. 


Pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, Organizația Salvați Copiii România lansează o competiție de proiecte adresată elevilor, desfășurată sub titulatura "Fără ură, cu toleranță." 
Aflat la a șaptea ediție, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet se încadrează în mișcarea globală de combatere a discursului instigator la ură "No hate speech movement". 


"Toleranța și acceptarea celorlalți sunt lecții esențiale, care garantează, pe termen lung, integrarea emoțională și socială a copilului. Copiii au praguri de sensibilitate nebănuite, iar izolarea, marginalizarea, hărțuirea lor pe orizontală, venind așadar din partea altor copii, sunt cumplite și cu mari repercusiuni. Prin această campanie integrată, continuăm demersurile educaționale desfășurate în cadrul programelor Ora de Net și Drepturile Copilului, contribuind în același timp la facilitarea procesului de învățare", a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.


Miza asumată a concursului este cea a conștientizării efectelor pe care situațiile de bullying le au asupra tuturor celor implicați, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. 


La concurs pot participa elevii și profesorii din învățământul preuniversitar. Concursul se va derula în perioada 7 februarie – 24 martie 2016, iar copiii și adolescenții vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează: Categoria I : elevi clasele 0 – IV; Categoria II : elevi clasele V – VIII; Categoria III : elevi clasele IX – XII. Înscrierea în concurs se va face accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2017, unde se regăsește și regulamentul complet. 


Autorii proiectelor câstigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naționale. Recompensarea claselor câștigătoare va fi sprijinită de AllView și Telekom România și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1645 secunde