Fă-ți o spirometrie! E pentru binele plămânilor tăi

1325
Fă-ți o spirometrie! E pentru binele plămânilor tăi - dad1d92c64f8c4518c94d828c5dc854d.jpg
Afecțiunile pulmonare ocupă un loc de frunte în rândul bolilor care iau vieți. Potrivit statisticilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este a patra cauză de mortalitate în lume și se preconizează că prevalența acestei boli va crește până în 2020. În aceste condiții, prevenirea bolilor pulmonare este esențială, iar aceste afecțiuni pot fi depistate din vreme cu ajutorul testelor de spirometrie.
Pe 14 octombrie este celebrată, și în țara noastră, Ziua Mondială de Spirometrie, ocazie cu care medicii pneumologi vor să atragă atenția asupra bolilor pulmonare și a testării. Din păcate, specialiștii constănțeni nu vor mai putea efectua testări ale pacienților în cadrul Dispensarului TBC, așa cum s-a procedat în anii trecuți, din cauza lucrărilor de renovare.
În schimb, constănțenii își vor putea testa funcția plămânilor în cadrul cabinetelor medicilor de familie, ne-a declarat dr. Elena Danteș, medic pneumolog, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare. "Fiecare medic de familie ține legătura cu medicii pneumologi și organizează testările de spirometrie. Aceste testări sunt gratuite", a adăugat specialistul.
Spirometria este o metodă prin care este evaluată funcția pulmonară, durează câteva zeci de minute și nu este dureroasă. Pacientul este așezat pe un scaun, cu nasul astupat. El respiră printr-un tub flexibil, conectat la un aparat de măsură - spirometrul. Volumele de aer conținute în plămânii săi, la diferite momente ale respirației, sunt apoi măsurate, fiind corelate cu debitele de aer inspirate sau expirate, pentru a se trasa un grafic. Anomaliile constatate sunt clasificate de medici, care pot stabili astfel dacă funcția respiratorie este alterată. Cu ajutorul acestei metode, constănțenii pot afla daunele pe care factorii de risc, precum fumul de țigară, pulberile industriale sau noxele, le-au făcut asupra plămânilor lor.
"Decizia fumătorilor și a persoanelor predispuse la boli pulmonare de a-și ignora starea de sănătate a plămânilor le crește dramatic șansa unei bătrâneți dureroase și debilitante. Rolul unui eveniment de acest gen este de a demonstra opiniei publice cât de simplă este recăpătarea controlului asupra propriei sănătăți prin efectuarea unui test de spirometrie simplu și nedureros, care durează câteva minute", a afirmat dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8183 secunde