Examen clinic și ecografie pentru depistarea chistului ovarian

5348
Chisturile ovariene reprezintă o problemă ginecologică care poate crea disconfort. Durerile de burtă, durerile pelviene, sângerările vaginale sunt doar câteva din simptomele întâlnite la chisturile ovariene.

Chisturile ovariene, afecțiune întâlnită frecvent în rândul femeilor tinere, sunt mici formațiuni care apar pe ovare. Cele mai multe chisturi ovariene deranjează prea puțin sau deloc și sunt inofensive. Se întâmplă să dispară, fără tratament, în câteva luni. Este important de știut că majoritatea chisturilor ovariene nu sunt semne ale cancerului. Totuși, unele chisturi benigne necesită tratament pentru că nu dispar de la sine și, în unele cazuri, destul de rare, chisturile pot fi canceroase.

Chisturile pot fi descoperite și din întâmplare
Un chist creează disconfort sau poate fi descoperit la un examen de rutină. "Când un chist se manifestă cu simptome, dureri de burtă sau pelviene, este de departe cel mai comun. Durerea poate fi cauzată de spargerea chistului, creștere rapidă și întindere, sângerare în interiorului chistului sau răsucirea chistului", ne-a spus Roxana Roșca, medic ginecolog.
Printre cele mai comune manifestări se numără durerile pelviene, cu puțin timp înainte de începerea menstruației sau chiar înainte de terminarea acesteia, amețeală, tensiunea simțită la nivelul sânilor, senzația de plin sau de greutate în abdomen. "Se poate simți presiune în zona rectală sau a vezicii urinare, o durere acută sau continuă în zona inferioară a abdomenului. Mai rar, femeia se poate confrunta cu sângerări vaginale subite", a adăugat medicul.

Tratament în funcție de vârstă
Dacă nu sunt simptome si ecografia arată un chist mic, umplut cu lichid, doctorul poate programa un alt examen clinic și o ecografie în următoarele șase săptămâni. "Cele mai multe chisturi ovariene dispar, fără tratament, în intervalul a unul până la trei cicluri menstruale. Dacă persistă două-trei cicluri menstruale, sunt recomandate, în anumite cazuri, pilulele contraceptive, care opresc procesul de ovulație", relatează specialistul.
Dacă este mare, solid sau plin cu resturi, chistul ovarian crește în mod constant, are formă neregulată și produce dureri. În acest caz, chistul trebuie înlăturat chirurgical.
"Tratamentul ideal al chisturilor ovariene depinde de vârsta femeii, mărimea, respectiv modificările în mărime ale chistului și aspectul chistului la ecografie. Tratamentul poate consta în simpla observație ori poate implica analize de sânge pentru a ajuta la determinarea potențialului cancerigen", a mai precizat specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0322 secunde