Ești sedentar? Ai risc crescut de osteoporoză

132
Ești sedentar? Ai risc crescut de osteoporoză - esti-1554107277.jpg

Articole recomandate

Femeile aflate la menopauză care au o activitate fizică intensă și consumă alimente bogate în calciu și vitamina D prezintă un risc cu 50 la sută mai mic de osteoporoză și de fracturi. 


"După vârsta de 50 de ani, aproximativ o femeie din trei și un bărbat din șapte trebuie să se aștepte la apariția unei fracturi cauzate de osteoporoză", a precizat medicul reumatolog Dănuț Codreanu.


Specialistul a explicat că factorii care provocă apariția osteoporozei se referă atât la cei predispozanți, precum vârsta avansată, istoric personal sau familial de fracturi și la stilul de viață. 


"Dieta săracă în calciu, deficiența de vitamina D, fumatul, consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică pot influența în proporție de 50 la sută apariția osteoporozei", a spus dr. Dănuț Codreanu. 


Conform specialiștilor, zonele cele mai vulnerabile la osteoporoză sunt coloana vertebrală, șoldul și încheietura mâinii. Frecvența acestor fracturi, mai ales la șold și la coloana vertebrală, crește odată cu vârsta, atât la femei, cât și la bărbați. Medicul reumatolog a atras atenția că fracturile de șold și cele vertebrale trebuie tratate foarte serios și a spus că o fractură de șold necesită frecvent intervenție chirurgicală și poate duce la pierderea capacității de autoîngrijire sau chiar la deces. 


"De asemenea, fracturile coloanei vertebrale, care de multe ori sunt lipsite de dureri sau de alte semne, pot avea și ele consecințe serioase, cum ar fi deformări ale coloanei, tulburări respiratorii și scădere în înălțime", a adăugat medicul. 
Specialistul a subliniat că o femeie care stă așezată mai mult de nouă ore pe zi prezintă un risc cu 50 la sută mai mare să facă o fractură de șold decât cele care stau așezate mai puțin de șase ore pe zi. 


Alimente recomandate pentru oase
 
Consumul de alimente bogate în calciu poate ajuta la protejarea oaselor, indiferent de vârstă. Laptele, tonul, somonul, legumele cu frunze verzi ajută la păstrarea calității structurii osoase. 


În schimb, unele alimente pot submina cantitatea de calciu din organism. Încercați să reduceți alimentele sărate, cum ar fi supele la conservă și carnea prelucrată. Cafeina poate reduce capacitatea corpului de a asimila calciul, dar efectul este minim în cazul în care nu consumați mai mult de trei cești pe zi. Nu este recomandat nici excesul de alcool.


După cum susțin medicii de la Medlife, și activitatea fizică este importantă, însă nu toate stilurile ajută la rezistența oaselor. În timp ce yoga sau pilates pot ajuta la echilibru, prea multă mișcare poate crește riscul de fracturi vertebrale compresive în cazul oamenilor care suferă de osteoporoză. 


Activitățile de mare impact pot fi riscante pentru persoanele cu densitate osoasă scăzută. Nici înotul sau ciclismul nu aduc beneficii sănătății noastre osoase. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8353 secunde