Epilepsia sau "boala neagră", afecțiunea cu care trăim toată viața

250
Epilepsia sau

Articole de la același autor

Medicii constănțeni consultă lunar o mulțime de pacienți cu epilepsie, oameni care sunt pur și simplu condamnați la o viață trăită în chinuri. Pentru ei, fiecare zi este o luptă continuă, dusă cu crizele epileptice. Aceștia își duc zilele sub povara unei boli care le răpește efectiv liniștea. Chiar dacă au și momente bune, aceștia pot face oricând o criză și totul se prăbușește în jurul lor…

"Boala neagră", așa cum mai este denumită epilepsia, înseamnă criză, convulsie sau atac și reprezintă un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin nenumărate crize. La rândul lor, crizele pot fi scurte, dar se pot întinde și pe perioade lungi, convulsiile fiind extrem de intense și greu de suportat pentru bolnavi. De cele mai multe ori, însă, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele.

De asemenea, crizele epileptice sunt rezultatul unei activități excesive sau anormale a celulelor nervoase din cortex la nivelul creierului. În general, diagnosticarea presupune eliminarea altor stări care ar putea cauza simptome similare, precum și identificarea altor cauze imediate.

"Epilepsia este una dintre problemele majore de sănătate, manifestată prin crize sub diverse forme, de cele mai multe ori prin crize convulsive generalizate, cu o apariție intempestivă. Boala este cel mai des întâlnită la copii și adolescenți. De regulă, crizele care apar mai târziu au o anumită cauză", ne-a declarat dr. Ion Iliescu. Cauzele care conduc la apariția acestei boli, a precizat medicul, sunt sechelele după un accident vascular, tumori cerebrale și alte leziuni de la nivelul creierului. "Desigur, de multe ori avem pacienți cu pierderi de conștiință și pacienți etilici, care continuă să bea și să nu își ia tratamentele", a subliniat dr. Iliescu. Aceasta este și una dintre principalele cauze de adresabilitate în Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Partea proastă este că epilepsia nu poate fi vindecată, doar că, la acest moment, crizele pot fi controlate cu ajutorul medicației în aproximativ 70% dintre cazuri. În situațiile în care crizele nu răspund la medicație, se pot lua în considerare și intervenția chirurgicală, neurostimularea sau modificarea regimului alimentar. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Ce trebuie să știi despre epilepsie
Pagina a fost generata in 0.5325 secunde