Enterocolita la copii poate fi prevenită. Spălați-i pe mâini!

236
Enterocolita la copii poate fi prevenită. Spălați-i pe mâini! - enterocolita-1627817722.jpg

Articole de la același autor

Uneori, un simplu obicei, și anume cel de spălare a mâinilor poate ține la distanță o boală care poate afecta considerabil sănătatea copiilor. Boala mâinilor murdare sau enterocolita, cum i se mai spune, face des ravagii printre copii.

Așadar, dragi părinți, fiți foarte atenți ce le dați celor mici să mănânce și spuneți-le să își spele mereu mâinile înainte. Cauza o reprezintă infecțiile diverse, în principal de bacterii sau virusuri, dar și de paraziți sau ciuperci. Principalele manifestări ale bolii sunt cele digestive: scaunele moi, apoase, numeroase, chiar până la 20 scaune /zi, greața și vărsăturile, dureri abdominale difuze (frecvent sub formă de crampe). Manifestările extradigestive sunt febra și frisonul, cefaleea, semnele de deshidratare- sete, uscăciunea mucoasei bucale, scăderea tensiunii arteriale, amețeli și, nu în ultimul rând, alterarea stării generale.

Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, tratamentul trebuie să înceapă imediat, întrucât, cel mai mare pericol este deshidratarea de peste 10%, în urma diareelor severe, ori acest lucru impune tratamentul în spital. Mai grav este că la copii semnele se instalează repede. Specialistul spune că adulții trebuie să fie atenți la tratamentul cu antibiotice, pentru că acestea trebuie folosite doar în cazul enterocolitelor bacteriene.

„Utilizarea nerațională a antibioticelor duce la perturbarea microbiotei intestinale sau determină selecționarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice. Enterocolita provocată de virusuri nu răspunde la tratamentul antibiotic, de cele mai multe ori este o boală autolimitantă. Așa că, prevenția este cea mai bună soluție pentru a evita o îmbolnăvire. În concluzie, spălatul mâinilor este un gest care trebuie să fie de rutină. Deci, respectați cele trei reguli pentru spălarea eficientă a mâinilor: cât mai des, cum trebuie și cât trebuie. Regula numărul unu: spălați mâinile cât mai des și ori de câte ori este nevoie! Trebuie să devină un gest de rutină înainte și după orice activitate care implică atingerea si manevrarea de obiecte cu potențial de contaminare, după suflarea nasului, tuse sau strănut; după revenirea acasă, după atingerea, hrănirea sau curățarea unui animal; după atingerea resturilor menajere sau curățenia în casă etc”, a explicat medicul.

Alimentele permise atunci când un micuț se confruntă cu o astfel de afecțiune sunt următoarele: laptele fără lactoză, supa de zarzavat (fără cartof și roșii), cu morcov, țelină, albitură, dovlecel și cu sare.

Pacienții pot opta, de asemenea, pentru orez fiert în apă cu sare, morcov și dovlecel, la care puteți adăuga, la servire, carne fiartă și brânză calcică sau brânză de vaci proaspătă ori telemea, în funcție de vârsta copilului. Alte opțiuni sunt brânza proaspătă de vaci, telemeaua de regim, bananele, merele coapte, macaroanele cu brânză, pâinea prăjită, sticks-urile, grisinele. Desigur, la acestea se adaugă lichidele în cantitate mare: apă plată, ceai de mentă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4131 secunde