Electromiografia (EMG) - investigație nouǎ la Neurology Clinic din Constanța

7410

Articole de la același autor

Începând cu luna ianuarie, mai exact cu data de 10 ianuarie, constănțenii vor avea posibilitatea de a face electromiografii la Neurology Clinic din Constanța, situată pe bulevardul Tomis nr. 234. Nu știți ce tip de investigație este aceasta? Potrivit dr. Silvia Popi, medic primar neurolog, este o procedură care evaluează funcția nervilor și a mușchilor. Practic, acest examen este de neînlocuit în stabilirea unui diagnostic exact al bolilor sistemului nervos periferic și al bolilor neuromusculare.





Electromiografia (EMG) reprezintǎ, de fapt, studiul activitǎții electrice a mușchiului. Examenul electromiografic este compus din douǎ pǎrți: electroneurografia și electromiografia propriu-zisǎ. Prin electroneurografie se face evaluarea conducerii nervoase motorii şi senzitive la nivelul nervilor periferici prin înregistrarea răspunsului generat de stimularea acestora prin intermediul unor electrozi. Electromiografia propriu-zisǎ reprezintǎ examinarea muscularǎ cu ac și se efectueazǎ prin introducerea unui ac foarte subțire, de unicǎ folosințǎ, ȋn anumiți mușchi. Desigur, nu este obligatoriu ca medicul să efectueze ambele investigații, necesitatea lor depinzând de afecțiunile pacientului. Cum se efectueazǎ electromiografia? „Electroneurografia se realizează prin ȋnregistrarea rǎspunsului muscular, dupǎ aplicarea unui stimul electric de micǎ intensitate pe traiectul nervului cercetat. Ȋnregistrarea rǎspunsului muscular se face prin electrozi de suprafațǎ (mici discuri metalice care se lipesc pe piele). Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru ȋnregistrare, de obicei la nivelul mâinii și piciorului, și va aplica un mic șoc electric pe piele ȋn altǎ zonǎ a membrului la care se face ȋnregistrarea. Electromiografia presupune ȋnregistrarea activitǎții electrice ȋn mușchi, fie cea generatǎ spontan, fie dupǎ contracția muscularǎ. Pentru aceasta se folosesc ace-electrod (ace speciale, foarte fine). Acul este introdus ȋn mușchiul relaxat și mișcat puțin pentru a ȋnregistra activitatea muscularǎ ȋn repaus, apoi medicul vă va cere sǎ ȋncordaţi mușchiul studiat pentru a evalua mușchiul ȋn activitate. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul sǎu nu se administreazǎ șocuri electrice sau injecții intramusculare”, a explicat dr. Cristina Ioniță, specialist neurolog cu competențǎ ȋn electromiografie.







Existǎ contraindicații pentru efectuarea EMG?

Deoarece există risc minim de sângerare, examinarea cu ac se poate face numai la pacienții care nu sunt sub tratament anticoagulant și care nu prezintǎ risc hemoragic semnificativ. De regulă, examinarea dureazǎ ȋntre 30 și 90 de minute. Vă întrebaţi ce afecţiuni pot fi investigate cu acest aparat? În primul rând, electromiografia este folosită pentru a ajuta la diagnosticul afecţiunilor neuromusculare. De asemenea, medicul neurolog poate recomanda o electromiografie atunci când pacienții acuzǎ simptome precum furnicǎturi, senzaţia de amorțealǎ, senzația de arsurǎ/rǎcealǎ, slǎbiciune musculară, durere muscularǎ/crampe și cârcei, dureri la nivelul unui membru etc. Reţineţi! Totodată, acest examen este indispensabil ȋn stabilirea unui diagnostic exact ȋn patologia sistemului nervos periferic. În plus, EMG se folosește pentru diagnosticul durerii neuropate, paraliziilor de nervi periferici, paralizii periodice familiale, neuropatii, polineuropatii, sindrom de canal carpian, radiculopatii, hernia de disc, plexopatii, atrofia muscularǎ spinalǎ, scleroza lateralǎ amiotroficǎ și afecțiunile musculare. Dintre acestea amintim miastenia gravis, sindroame miastenice, miotonii, distrofii muscular etc. Bineînţeles, există şi câteva contraindicații pentru cei care doresc să facă o EMG, şi aici ne referim la persoanele ce urmează un tratament anticoagulant, cele care prezintă diatezǎ hemoragicǎ, infecții extinse ale pielii, pacemaker. Ȋn vederea examinǎrii trebuie sǎ prezentați hemoleucograma și INR (International Normalized Ratio), dacǎ luați tratament cu anticoagulant Trombostop, Sintrom, rezultate din ultima lună. Nu uitaţi! Precizați medicului și dacǎ luați tratament cu Pradaxa, Eliquis, Xarelto. Existǎ riscuri la EMG? Nu. Electromiografia nu prezinta riscuri majore. Puteți simți o uşoară durere la nivelul mușchilor, o senzație de disconfort fizic, asemǎnător unor injecții intramusculare, care va trece ȋn câteva zile. Orice senzație de disconfort ȋn urma examinǎrii ar trebui sǎ disparǎ complet ȋn 24-48 de ore. Pentru ameliorarea mai rapidǎ, puteți aplica local comprese calde și folosi antialgice ușoare (Paracetamol, Algocalmin). De ce să faceţi un EMG la Neurology Clinic? Pentru cǎ aici sunteţi în centrul preocupǎrilor cadrelor medicale, veţi primi toate informațiile legate de afecțiunile de care suferiţi și despre procedura la care sunteţi supuşi. Ȋn cadrul Neurology Clinic se respectă standardele și protocoalele internaționale și veţi beneficia de echipamente de ultimǎ generație și de personal medical specializat.




Pentru EMG, programările se fac în zilele de joi și vineri, începând cu ora 15.30, după data de 10 ianuarie, la următoarele numere de telefon: 0730.070.018, 0769.041.802.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9497 secunde