Ebriorexia, afecțiunea în care alimentele sunt înlocuite cu alcoolul

194
Ebriorexia, afecțiunea în care alimentele sunt înlocuite cu alcoolul - fondebriorexia1-1632764125.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, ebriorexia este o tulburare alimentară care apare undeva în adolescență, până în jurul vârstei de 24 de ani. Afecțiunea este, de fapt, o tulburare de alimentație în care consumul de alimente este restricționat și înlocuit cu caloriile din alcool.

Sunt persoane care o definesc ca fiind un amestec de tulburări precum anorexia și alcoolismul. Există însă, două comportamente dăunătoare pentru organism. În primul rând, anorexia este o respingere a alimentelor, în timp ce alcoolismul este o dependență de alcool. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentul ebriorexiei?

Potrivit dr. Alina Neacșu, ebriorexia este o boală care afectează calitatea vieții tinerilor, deoarece are efecte grave asupra sănătății. Cum spuneam, cauzele exacte nu sunt clare. Ce este clar este că majoritatea tulburărilor alimentare au cauze multiple. Acestea pot fi următoarele: probleme în familie, dificultăți de exprimare, istoric de abuzuri fizice și sexuale etc. Printre caracteristicile celor care suferă de această afecțiune se numără nesiguranța, stima de sine scăzută și respingerea imaginii propriului corp.

Deseori, personalitatea lor este considerată rigidă și perfecționistă sau slabă din punct de vedere emoțional. Ca urmare, simptomele includ pierderea semnificativă în greutate. De fapt, persoana poate ajunge la malnutriție, care variază de la ușoară la severă. Alte manifestări clinice includ următoarele: insomnie, anxietate, concentrare redusă, probleme de memorie, confuzie, iritabilitate, oboseală excesivă, halucinații, depresie, amețeală, tahicardie, constipație, lipsa poftei de mâncare, tulburări gastrointestinale și altele.

Există diferite etape în care apar schimbări de comportament. În faza inițială, alcoolul este consumat pentru a suprima foamea și dorința de a mânca. Apoi, alcoolul este consumat pentru a slăbi.

Oricum, bolnavul va avea probleme cu aproape toate organele din corp din cauza acestui stil de viață. El va începe să provoace probleme cognitive, comportamente negative, probleme mintale și boli cronice. În cazuri grave, se poate ajunge chiar la comă sau moarte. Alte consecințe asupra sănătății sunt tulburările gastrice și neurologice, cum ar fi encefalopatia Wernicke. Aceasta duce, uneori, la o tulburare a creierului din cauza deficitului de vitamina B1, care apare adesea la persoanele alcoolice. Simptomele includ confuzie și pierderea activității mintale, pierderea coordonării musculare, spasmele picioarelor, mișcările anormale ale ochilor, vederea dublă, pleoapele căzute și sevrajul.

O altă boală ce poate apărea este sindromul Korsakoff, care implică și un deficit de vitamina B1. Apare, așadar, incapacitatea de a forma noi amintiri, pierderi de memorie, povești fabricate și halucinații. Specialiștii spun că fiind o tulburare compusă din două boli, există mai multe riscuri asociate, precum cariile dentare, insuficiența cardiacă, anemia, osteoporoza și pierderea masei musculare. De asemenea, pot apărea accidentul vascular cerebral și cancerul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2989 secunde