E-urile, substanțe chimice pe care le consumăm inevitabil

167
E-urile, substanțe chimice pe care le consumăm inevitabil - eurile-1558860559.jpg

Articole de la același autor

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. E-urile sunt, așadar, coduri pentru substanțe ce pot fi utilizate ca aditivi alimentari. E-urile sunt folosite pentru a îmbunătăți culoarea, savoarea și structura alimentelor, precum și pentru a preveni stricarea acestora, specifică csid.ro.


Restricțiile privind utilizarea aditivilor alimentari diferă de la țară la țară, în funcție de cum autoritățile din domeniul alimentar interpretează rezultatele de laborator privind toxicitatea. Toxicitatea este abilitatea unei substanțe de a afecta sănătatea, care este în strânsă legătură cu cantitatea de substanță ingerată.


Numerele asociate E-urilor desemnează o categorie specifică de aditivi, astfel numerele 100-199 desemnează coloranți alimentari. Șofranul este E-164 în Europa. Alte exemple de coloranți sunt curcuma (E-100) și boiaua de ardei (E-160c). 200-299 sunt conservanți, care previn înmulțirea microbilor din alimente. E-220, de exemplu, este dioxidul de sulf, care este utilizat pentru a bloca bacteriile acetice, care transformă vinul în oțet. 


300-399 sunt antioxidanți, iar Vitamina C (E-300) intră în această categorie. Uneori este folosită în exces pe baza unei mitologii privind capacitatea acesteia de a preveni sau reducere efectele răcelii sau de a întări sistemul imunitar. 400-499 implică agenți de îngroșare, emulgatori și stabilizatori. Agenții de îngroșare sunt folosiți în special în supe și sosuri. Emulgatorii ajută la păstrarea amestecului dintre substanțe uleioase și substanțe apoase, cum ar fi în cazul maionezei. Fără emulgatori apa s-ar separa de uleiuri. 500-599 reprezintă corectori de aciditate și agenți antiaglomeranți, precum bicarbonatul de sodiu care reglează aciditatea. 600-699sunt amelioratori de aromă, inclusiv glutamatul de monosodiu (E621) sau MSG.


Nu în ultimul rând menționăm și îndulcitorii, agenții de spumare și gazele 700-999, utilizate la ambalarea produselor alimentare, cum ar fi azotul gazos (E-941). Acesta este folosit la ambalarea cipsurilor, deoarece împiedică oxidarea.


De regulă, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive. Ele zac în stocuri și pentru a scăpa de ele, producătorii externi le "împing" pe piețele țărilor cu putere de cumpărare mică, din care face parte si România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8675 secunde