Dragostea și ura activează mecanisme similare în creierul uman

652
Cercetătorii britanici au găsit dovezi medicale care confirmă că dragostea și ura activează mecanisme similare în creierul uman.
Scanarea creierelor persoanelor cărora li s-au arătat fotografiile unor oameni pe care îi urau a indicat o intensă activitate cerebrală într-o zonă a creierului cunoscută drept responsabilă și de sentimentul de dragoste.
În cadrul studiului, cercetătorii le-au prezentat voluntarilor 17 fotografii ale unor femei și bărbați despre care știau că erau urâți de voluntari, alături de alte trei fotografii obișnuite și neutre.
Circuitul format de aceste zone a fost denumit de cercetători "circuitul urii" și se activa de fiecare dată când voluntarii vedeau fotografia unei persoane pe care o urau.
"Circuitul urii" cuprinde circuite neuronale în structurile cortextului și subcortexului, care sunt complet diferite de modelul de circuite neuronale cauzate de celelalte emoții precum frica, amenințarea și pericolul.
În timpul acestui experiment, a fost activată și partea din creier care intră în alertă în momentul în care o oamenii încearcă să anticipeze modul de acțiune al altor persoane.
De asemenea, activitatea cerebrală a fost intensă și în zonele creierului denumite "putamen" și "insula", două zone care, de obicei, se activează în momentul în care voluntarii văd figura unei persoane iubite.
Există, totuși, și câteva diferențe importante. O mare parte din cortexul cerebral, zonă legată de judecată și raționament, se dezactivează în cazurile legate de dragoste, comparativ cu cele legate de ură.
De aceea, spun cercetătorii, persoanele îndrăgostite sunt mai puțin critice cu partenerul lor de cuplu decât cu un rival.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8625 secunde