Donatorii de organe, înscriși într-un registru unic

Miercuri, 18 Aprilie 2012, 19:27
817
Un proiect de lege aflat în dezbatere publică prevede ca donatorii post-mortem să fie trecuți într-un registru unic, la cerere, încă din timpul vieții.

Actul normativ propune ca informațiile din Registrul Național de Evidență a Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule Umane să fie centralizate în format electronic la nivelul Ministerului Sănătății.

Cu ajutorul acestui registru se va crea o bază de date pentru realizarea transplanturilor, cu respectarea voinței și drepturilor persoanelor care în timpul vieții sunt de acord să își doneze organele în scop terapeutic în cazul în care decedează. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, organele care pot fi donate sunt cord, plămân, rinichi, ficat, pancreas și intestin. Totodată, pot fi donate țesuturi ca piele, cornee, celule din pancreas, os și vase de sânge.

Singurii care vor putea accesa registrul vor fi angajații Centrului operativ pentru situații de urgență al Ministerului Sănătății la solicitarea coordonatorilor de transplant prin serviciul electronic din unitățile de primiri urgențe.


Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 1.2746 secunde