Doctorul zilei - Lombosciatica are o frecvenţă mai crescută la sexul masculin

2071
Doctorul zilei - Lombosciatica are o frecvenţă mai crescută la sexul masculin - fondlombosciatica-1621096829.jpg

Articole de la același autor

Lombosciatica este afecţiunea care apare atunci când nervul sciatic, care se întinde de-a lungul zonei lombare şi a picioarelor, este iritat şi din cauza acestuia apar durerile lombare, care iradiază către fese şi picioare.

Specialiştii susţin că lombosciatica poate avea mai mute cauze, începând de la stenoza spinală, hernia de disc şi până la leziunile, infecţiile şi tumorile de la nivel lombar. Potrivit dr. Daniela Sasu, sciatica este cauzată de comprimarea unuia sau a mai multor seturi de rădăcini nervoase, în partea inferioară a spatelui. Uneori, doctorii numesc sciatica radiculopatie, care descrie durerea, amorţeala, furnicăturile şi slăbiciunea braţelor sau a picioarelor cauzate de o problemă a rădăcinii nervoase. Dacă sciatica afectează spatele inferior, se numeşte lombosciatică.

De regulă, boala este întâlnită mai frecvent la segmentul de vârstă 30 - 60 de ani, afectând ambele sexe, cu o frecvenţă mai crescută la sexul masculin.

„Noi le spunem mereu pacienţilor că discul intervertebral este situat între două vertebre consecutive, realizând legătura dintre acestea. Din cauza modalităţii de inserţie a ligamentelor fibroase, există o fragilitate fiziologică la nivelul porţiunii posterioare a inelului fibros. De asemenea, durerea apare deoarece numai partea posterioară a inelului fibros este inervată de către o ramură recurentă a rădăcinii nervoase posterioare.

Ca urmare, odată cu înaintarea în vârstă apare o deteriorare fiziologică a discului intervertebral, această deteriorare fiind favorizată şi chiar accelerată prin asocierea cu traumatisme, tulburări ale staticii coloanei vertebrale, obezitate, afecţiuni metabolice, predispoziţia genetică”, a explicat medicul.

În aceste condiţii, nucleul pulpos degenerează fibros, iar la nivelul inelului fibros apar fisuri sau fante. Mai departe, fisurile permit angajarea unui fragment de nucleu fibros, angajare ce este dureroasă dacă a avut loc la nivelul porţiunii posterioare a inelului. Aceasta poate avea caracter repetitiv, determinând crize repetitive de lumbago.

În cazul herniei de disc, angajarea unui fragment la nivelul unei fante şi exteriorizarea acestuia în special postero-lateral determină durere: lumbago acut, lombalgie cronică de origine discală. Acest fragment exteriorizat poate comprima structurile nervoase vecine reprezentate de rădăcini sau chiar apariţia unui sindrom de coadă de cal.

Dacă fragmentul este exteriorizat antero-lateral, durerea nu apare, însă în timp apare osteofitoza interdiscoligamentară. Principalul simptom pentru lombosciatica este reprezentat de durerea ce se instalează de obicei brusc, cu iradiere la nivelul membrului inferior. Lombalgia poate fi sau nu precedată de lumbago sau de lombosciatalgie. La câteva zile de la debut, durerea se sistematizează la nivelul teritoriului rădăcinii afectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4428 secunde