Directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină: România nu duce lipsă de sânge ci de spații de stocare!

Joi, 06 Martie 2014
73
România are excedent de plasmă și pentru că nu există suficiente echipamente frigorifice de stocare, după un anumit interval de timp aceasta este casată, a declarat directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină, Andrei Rosin, citat de Agerpres.


"România nu duce lipsă de sânge, dar spitalele solicită cantități mari. În loc să cumpere medicamente, cum ar fi eritropoetina sau albumina, cer sânge. Mai mult, avem excedent major de plasmă, pe care nu avem unde să o stocăm, pentru că nu există suficiente echipamente frigorifice. Sperăm ca în curând să le avem", a mai spus directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină.


Întrebat ce face cu plasma în exces, Andrei Rosin a spus că aceasta se casează după o anumită perioadă.


"Ce facem cu plasma? O păstrăm o perioadă, apoi o casăm. Plasma poate fi stocată cel mult un an", a precizat Rosin.


El a adăugat că, în general, transfuzia ar trebuie să fie ultima soluție, adică să fie folosită numai după ce au fost epuizate toate celelalte opțiuni.


"Transfuzia ar trebui utilizată ca ultimă soluție, și nu vorbim de traumatismele mari sau anumite intervenții chirurgicale, unde timpul nu-ți permite să tratezi medicamentos, dar, în anemii, de exemplu, sunt tot felul de medicamente - este adevărat destul de scumpe - care ar putea fi folosite", a mai spus Rosin.


Pagina a fost generata in 0.3553 secunde