Dinții strâmbi, o problemă severă de sănătate, nu doar estetică

4057
Dinții strâmbi, o problemă severă de sănătate, nu doar estetică - 31augfonddintistrambi-1346430896.jpg
Distanțați, înghesuiți sau strâmbi, dinții constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate, dar și de estetică dentară, ducând la o masticație dificilă, carii, imperfecțiuni de pronunție. Ca și când complicațiile medicale n-ar fi de ajuns, intervin și cele de ordin psihic.

În primă instanță, mulți cred că dinții drepți și albi reprezintă un atuu pentru felul în care arătăm, ceea ce este adevărat, iar cei strâmbi, dimpotrivă, își pun amprenta negativă asupra acestui aspect. Medicul stomatolog Loredana Stănică atrage însă atenția că aspectul dinților nu reprezintă, nici pe departe, doar o problemă de ordin estetic: "Este adevărat că tuturor ne place să avem dantura perfectă, să putem zâmbi larg. Din experiență vă spun că persoanele cu astfel de probleme sunt de-ranjate doar de aspectul estetic, nu prea iau în calcul și efectele negative ale dinților înghesuiți, distanțați sau strâmbi asupra sănătății, care sunt extrem de importante, mulți nici măcar nu le intuiesc".

Complicații medicale


Ce se întâmplă dacă dinții nu stau drepți, sunt prea înghesuiți și ies din linia normală a arcadelor? Stomatologul precizează că toa+te aceste lucruri afectează în primul rând procesul de masticație, dar și modul în care persoana vorbește sau zâmbește, ceea ce provoacă și probleme de natură psihică, emoțională. Mai mult, din cauza spațiilor dintre dinți, spălarea acestora devine mai dificilă, iar o igienă bucală incorectă duce la formarea cariilor. Această anomalie dentară se numește malocluzie, adică o deviație de la ocluzia normală a dinților, de obicei asociată cu dezvoltarea anormală a maxilarelor. Dacă este severă, malocluzia se poate rezolva doar pe cale chirurgicală. Stomatologul ne asigură că există soluții pentru remedierea anomaliilor dentoma-xilare, anomalii destul de răs-pândite, din păcate. În funcție de gravitate, tratamentul poate fi început de la vârste fragede.

Cauzele anomaliilor dentare


Este adevărat că malocluzia poate fi cauzată și de zestrea genetică, multe deviații ale dinților fiind moștenite. Stomatologul atrage însă atenția că o serie de obiceiuri incorecte au aceleași urmări asupra danturii: "În primul rând suptul degetului sau chiar al buzelor. Părinții trebuie să corec-teze acest lucru la copilul mic, iar dacă obiceiul continuă și după ce micuțul a împlinit patru ani, să meargă la stomatolog". Având în vedere că malocluzia este mult mai ușor de tratat la vârste mici, este bine ca prima vizită la medicul stomatolog a copilului să se facă în jurul vârstei de patru ani, ocazie care-i va permite să se acomodeze cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic. Alte cauze cu efecte directe asupra anomaliilor dentare sunt și folosirea pentru o lungă perioadă de timp a suzetei, rănirea dinților ca urmare a căzăturilor din copilărie, dar și boli ale gingiilor sau carii. "Sunt foarte multe alte lucruri de spus, nu mi-ar ajunge o pagină de ziar pentru asta. Mă voi limita la două… amă-nunte esențiale, pe care părinții trebuie să le aibă în vedere: dacă dinții copilului întârzie să apară după primul an de viață (normal, dinții de lapte erup după cinci-șapte luni de viață), dacă dintele de lapte a căzut, iar cel permanent întârzie să apară, e nevoie de o consultație stomatologică. Tot de un consult preventiv e nevoie dacă micuțul mestecă greu sau pronunță cu dificultate unele cuvinte, dacă respiră pe gură sau dacă părinții înșiși au avut probleme de acest fel, când dinții din față sunt prea depărtați și încovoiați, iar buza nu-i poate acoperi", ne-a mai spus medicul stomatolog.

Ce facem dacă apar problemele?


Având în vedere că în multe situații, dinții înghesuiți sau distanțați pot afecta poziționarea maxilarelor, provocând dureri și disconfort, pentru corectarea acestor anomalii va fi nevoie de un tratament ortodontic (ortodonția este o specialitate a stomatologiei, special dedicată rezolvării anoma-liilor dentomaxilare). De altfel, la mâna specialistului ortodont stă și frumusețea zâmbetului nostru, chit că va trebui să purtăm un aparat dentar o perioadă. Tratamentul ortodontic poate fi început la orice vârstă, dar se suportă mai ușor și are efecte mai bune dacă se face în jurul vârstei de opt-15 ani, interval în care, de asemenea, pot fi prevenite și viitoarele probleme dentare.

Și o veste bună


Ca o concluzie, dr. Loredana Stănică precizează că riscurile la care ne supunem dacă nu purtăm aparatul dentar recomandat sunt legate atât de profilaxie, cât și de probleme de masticație, de apariția prematură a cariilor, a paradontopatiilor și, atenție, până și a problemelor articulare. Din fericire, dinții se pot îndrepta toată viața, în străinătate existând posibilitatea unor tratamente și pentru persoa-nele de vârsta a treia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 30 Iulie 2012
Stire din Sănătate : Tu te speli corect pe dinți?
Pagina a fost generata in 0.9352 secunde