Diabeticii, alarmați că vor fi tratați cu insulină învechită

1955
Diabeticii, alarmați că vor fi tratați cu insulină învechită - 4579da10f367382f6c82a034cac778ad.jpg
Peste 450 de medici s-au reunit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Congresul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Printre temele abordate s-au numărat: diabetul zaharat la copii și adolescenți, depistarea precoce a bolii, diagnosticul și tratamentul, abordarea complicațiilor și afectarea organelor țintă la persoanele cu diabet. "Anul acesta ne-am dorit ca evenimentul să treacă dincolo de cadrul dezbaterilor științifice și medicale, încercând să ne apropiem mai mult de publicul larg, printr-o acțiune menită să tragă un semnal de alarmă asupra epidemiei de diabet. Vrem să atragem atenția asupra importanței activității fizice în menținerea sănătății", a afirmat dr. Nicolae Hâncu, președintele federației.
La finalul întrunirii, într-un document intitulat "Declarația de la Cluj", semnat de Federația Română de Diabet și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, s-a cerut autorităților să nu modifice prețurile medicamentelor pentru bolnavii de diabet, pentru a nu le îngrădi dreptul la un tratament de calitate.
Reprezentanții celor două organizații au arătat că, și în prezent, se utilizează insulină depășită calitativ, iar măsura Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de modificare a modului de compensare a tratamentelor pentru bolnavii cronici va duce la utilizarea unor terapii învechite. "CNAS dorește să fie prescrisă insulină ieftină din cauza lipsei banilor. Noi nu dorim așa ceva, să primim insulină de 30 de ani care nu este eficientă. Sunt produse generice care au dispărut de pe piață pentru că nu erau de calitate", a afirmat Cezar Irimia, reprezentantul Coaliției Organizațiilor Pa-cienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Reprezentanții Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice subliniază că diabetul zaharat este o problemă majoră, atât pentru individ, cât și pentru medicină și societate, fiind o afecțiune frecventă, perfidă, de lungă durată și devastatoare, dacă nu este bine îngrijită. Are impact asupra planurilor uman, socio-familial, economic și politic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 09 Ianuarie 2010
Stire din Sănătate : Metode moderne de administrare a insulinei
Pagina a fost generata in 1.3377 secunde