Dezvăţaţi copiii de rosul unghiilor! Acest obicei nu este benefic

360
Dezvăţaţi copiii de rosul unghiilor! Acest obicei nu este benefic - fondunghiiroase21-1633866434.jpg

Articole de la același autor

Copilul dumneavoastră are obiceiul de a-şi roade zilnic unghiile? Dacă face acest lucru, înseamnă că are motivele lui: fie din curiozitate, plictiseală, să scape de stres, din obişnuinţă sau chiar să imite un comportament. De fapt, în primii ani de viaţă, aceasta este una dintre principalele probleme cu care se confruntă. Din păcate, această acţiune a celor mici devine, în timp, un obicei care poate afecta sănătatea copilaşului.

Potrivit dr. Doina Constantin, obiceiurile, atunci când sunt înrădăcinate, sunt adesea dificil de schimbat. Apoi, pentru unii, rosul unghiilor poate fi doar o modalitate de exprimare a emoţiilor. Desigur, există speranţă şi este întotdeauna posibil să găsiţi strategii pentru copiii care îşi rod unghiile, pentru a renunţa la aceste obiceiuri, dar este nevoie de multă muncă de convingere cu ei.

„Cert este că obiceiul de a-şi roade unghiile se numeşte onicofagie şi afectează în principal copiii cu vârsta de peste trei ani, dar problema poate persista şi în perioada pubertăţii şi a adolescenţei. În general, copiii abandonează acest prost obicei fără a fi nevoie de intervenţie, dar ce puteţi face dacă persistă şi devine dăunător? Când vorbim despre onicofagie nu vorbim despre un act specific, ci despre o situaţie constantă, când copilul îşi muşcă unghiile în mod regulat. Din nefericire, este un comportament obsesiv pe care copilul îl face adesea fără a fi conştient de el”, a subliniat medicul.

Printre principalele cauze ale acestei probleme se numără: stresul, anxietatea, plictiseala. De asemenea, situaţiile destabilizante emoţional pentru copil, cum ar fi moartea unei persoane dragi, naşterea unui frate mai mic sau problemele în familie pot duce la apariţia acestor obiceiuri. În acelaşi timp, imitaţia poate fi o altă cauză posibilă: copilul vede unul dintre părinţi (sau pe amândoi) rozându-şi unghiile şi repetă obiceiul fără să-şi dea seama. Din acest motiv, este foarte important să eviţaţi să vă roadeţi unghiile în faţa lor. Principala problemă este faptul că cel mic poate provoca leziuni ale degetelor şi chiar modificări ale culorii şi deformări ale unghiilor. De asemenea, una dintre problemele grave sunt infecţiile cauzate de mutarea bacteriilor de pe unghii în gură şi invers.

Copilul cu această tulburare muşcă adesea cuticula şi pielea din jurul unghiilor. Aceste leziuni pot provoca anxietate copilului din cauza aspectului neplăcut al mâinii. Mai departe, copilul intră într-un cerc vicios din care poate fi dificil să scape. În plus, rosul unghiilor poate provoca probleme dentare, cum ar fi malocluzia, tocirea dinţilor frontali, distrugerea smalţului dinţilor şi deteriorarea ţesutului gingival, printre altele.

Dumneavoastră le puteţi spune copiilor în fiecare zi că nu trebuie să-şi roadă unghiile, dar nu veţi obţine rezultatul scontat prea repede. Din acest motiv, puteţi adopta una dintre următoarele strategii pentru a ajuta copiii care îşi rod unghiile să îşi modifice comportamentul. O opţiune bună ar putea fi aceea de a le oferi copiilor o jucărie de mestecat pentru a ajuta la eliberarea anxietăţii şi tensiunii. Există multe pe piaţă, chiar şi anumite modele special concepute pentru a preveni rosul unghiilor.

Oferiţi-le o minge mică antistres sau un cub, pentru a-şi ţine mâinile ocupate şi astfel să evite rosul unghiilor. O altă idee este să-i încurajezi să practice un sport, deoarece aceasta poate fi o modalitate excelentă de a elibera tensiunea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3653 secunde