Deficit de radioterapeuți în spitale! Cine mai tratează pacienții?

140
Deficit de radioterapeuți  în spitale!  Cine mai tratează pacienții? - deficitderadioterapeuti-1424796977.jpg

Articole de la același autor

20 de aparate de radioterapie sunt disponibile în doar câteva din spitalele regionale din țară, față de 90, câte ar fi necesare pentru a acoperi numărul imens de pacienți care au nevoie de terapie oncologică, și doar 50 de specialiști, față de 400. Statistica a fost realizată în cadrul unui curs pe teme oncologice care a fost organizat zilele acestea la București.

În acest context, Ministerul Sănătății are în plan un program de construire a câtorva astfel de centre.

"Spitalele din țară, în acest moment, duc lipsă de centre moderne de radioterapie, pentru că, cobaltul vechi este deja depășit ca tehnologie medicală și toată lumea se îndreaptă spre tehnologiile moderne, spre iradiere IMRT, în 3D, mai puțin în 2D.

Există un program al MS pentru a construi centre de radioterapie, dar înseamnă o nevoie mult mai mare. Dacă ne luăm după ceea ce spun studiile, aproximativ 55-60% din numărul total de bolnavi de cancer au nevoie de radioterapie.

Ținând cont de capacitatea limitată a unei mașini, care nu poate face mai mult de 6-700 de pacienți pe an, ar trebui un număr destul de mare de centre de radioterapie, dar ele nu se pot construi de azi pe mâine, pentru că sunt buncăre care trebuie construite după reguli și sunt acceleratoare de particule care trebuie comandate la producător", a spus președintele CNAS, Vasile Ciurchea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8505 secunde