Mai multe ştiri online:

De vorbă cu psihologul. „Mintea poate schimba traiectoria emoțiilor negative, prin decizii“

Ştire online publicată Joi, 09 Mai 2019. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
De ce apar emoțiile? De ce râdem, de ce plângem, de ce ne întristăm în anumite momente? Specialiștii spun că toate aceste stări au legătură cu creierul emoțional, care este una dintre funcțiile omului nestudiate și neantrenate, iar omul se emoționează din cauza nenumărate influențe din jur. Spre exemplu, dacă vede pe cineva drag, este fericit, dacă cineva îl supără, este trist.
Potrivit psihologului Alexandru Pleșea, omul nu poate genera, de la el putere, emoții în jur, indiferent ce se întâmplă în jur: nu poate ierta, dacă toți din jur nu iartă, nu poate munci, dacă toți din jur sunt leneși. Astfel, el învață mecanismele de acțiune ale altora și își dobândește funcțiile emoționale, cât și cele mentale. 


„Această influență din jur, omul o trăiește și i se pare normală. El se va adapta dacă schimbă tradiția, viteza sau interesele. Creierul emoțional este cel care memorează cel mai bine. El are propria lui inteligență, memorie și rapiditate. Spre exemplu, nu poate gândi iubirea și nici simțirea pentru un alt om, nu poate uita fiorii în stomac la prima iubire, nu poate uita când s-a născut copilul său, nu poate gândi fiorii și nici frica și, desigur, nu poate gândi apartenența când cineva pleacă sau vine din și în această lume”, a explicat psihologul. 


În plus, specialistul este de părere că așa-zisul creier emoțional, dacă nu este antrenat, prelucrează și păstrează ceea ce omul nu vrea, adică și teama, iritarea sau supărarea. Dacă nu le-ar fi trăit în trecut, el nu ar fi știut acum că ele există.
Așa că ne gândim cu toții, oare ce îl face pe om să păstreze aceste emoții negative?


Specialistul spune că creierul emoțional păstrează aceste emoții negative deoarece nu știe cum să judece lucrurile din jur. El are nevoie de mare ajutor, iar cel mai bun ajutor este judecătorul suprem, adică propria sa minte. 


„Mintea este secretul pentru a face creierul emoțional să iasă din impas. Mintea poate schimba traiectoria emoțiilor negative, prin decizii. De exemplu, poate oferi iritării un cadou, tristeții un zâmbet, supărării o îmbrățișare. Toate sunt decizii. Fiecare moment de decizie are nevoie de energie în om. Dezechilibru emoțional este la fiecare om din societate. El este distras, răpit, chinuit și atras de altceva nou la fiecare 3-4 secunde: gând, telefon, email, șef, coleg, familie, zgomot urban etc. Omul nu poate sta în liniște. Liniștea a devenit ultimul lux dorit de oameni. Dezechilibrul există pentru că societatea îl împinge pe om spre asta. Ca omul să se echilibreze, unii pleacă la mănăstire, peșteră etc. Pentru cei care rămân, munca se intensifică, devine de două ori mai grea să trăiască prin liniște, aici, în societate”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 20 mai Foto : Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București 37471 vizite, 0 comentarii Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București
Actual
vineri, 24 mai Foto : Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță 2251 vizite, 0 comentarii Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță
Politică
marti, 21 mai Foto : UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova 1922 vizite, 0 comentarii UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.864 secunde