De la 1 mai, cardul de sănătate, al doilea "buletin" al pacienților asigurați

402
De la 1 mai, cardul de sănătate, al doilea

Articole de la același autor

Valabil încă din luna februarie, cardul de sănătate a devenit cel mai important act medical din sistemul sanitar, având ca scop validarea și decontarea serviciilor medicale pentru pacienții asigurați. Acesta poate fi inițializat atât la medicul de familie, cât și la cabinetele de specialitate.

Cardul național de sănătate este cel mai nou instrument medical ce va fi utilizat, în mod obligatoriu, de la 1 mai, de către fiecare pacient asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cel mai important aspect legat de cardul de sănătate este acela că pacienții trebuie să îl prezinte ori de câte ori merg la medic sau la farmacie, pentru a face dovada că sunt asigurați.

"De la 1 mai, cardul de sănătate va deveni un instrument unic de validare a tuturor serviciilor medicale din sistemul de sănătate. Cardul de sănătate este emis pentru toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, în timp ce minorii beneficiază gratuit de servicii medicale.

Deși s-au vehiculat o serie de informații pe această temă, trebuie să clarificăm și aspectul datelor conținute de card. Așadar, cardul de sănătate conține doar datele de identificare ale asiguratului, adică numele, prenumele, data nașterii, codul unic de identificare, termenul de valabilitate. Numai la cerere, la medicul de familie, pe card se vor înscrie și date medicale, iar acestea vor putea fi utilizate doar în situații de urgență medicală", a precizat Dragoș Poteleanu, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.

În ce constă activarea cardului

Deși reprezentanții CJAS au lansat o serie de informații legate de utilizarea și inițializarea cadului de sănătate, pacienții sunt încă nelămuriți în privința momentului și a locului în care se activează cardul.

"Știm că la medicul de familie ne activează cardul, dar nu știm cu codul de la el cum se procedează. Îl punem noi, ni-l dă medicul?", "Cum procedăm în cazul copiilor, le luăm rețeta pe cardul nostru, al părinților?", "Trebuie să avem cardul tot timpul la noi, ca pe buletin?" sunt cele mai frecvente întrebări.

"Cardul de sănătate poate fi activat o singură dată, la prima vizită la medicul de familie sau la oricare alt furnizor de servicii medicale, indiferent că vorbim de ambulatoriu sau laborator.

Activarea cardului constă în înlocuirea codului pin inițial cu un cod pin de patru cifre ales de asigurat și nu de medic. În cazul în care un pacient asigurat nu prezintă cardul de sănătate pentru validarea unui serviciu medical, acesta trebuie să facă dovada de asigurat printr-o adeverință eliberată de casa de asigurări de care aparține. Altfel, va achita costul total al actului medical", a precizat președintele CJAS.

Cardul, utilizat la schimbarea medicului de familie

O altă noutate legată de cardul de sănătate este și posibilitatea de a schimba medicul de familie. Astfel, un pacient asigurat se poate transfera de la un medic la altul pe baza cardului de sănătate validat.

Pentru ca transferul să fie complet, pacientul trebuie să completeze și o cerere de transfer. Fișa medicală a acestuia va fi transferată către medicul care a acceptat pacientul pe lista sa de asigurați, fără ca acesta să mai depună acte adiționale.

Asigurații pot cere emiterea unui duplicat al cardului în caz de pierdere, furt, deteriorare sau modificarea datelor personale. În aceste situații, cheltuielile necesare sunt suportate de persoana asigurată.

Cât privește copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, reprezentanții CJAS susțin că nu li se eliberează carduri de sănătate, serviciile medicale fiind gratuite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6287 secunde