De ce trebuie operată hernia abdominală

494
De ce trebuie operată hernia abdominală - defectele1-1625666455.jpg

Articole de la același autor

Intervenția chirurgicală este, în prezent, cea mai indicată modalitate de tratare a herniilor abdominale. Chirurgul Mihai Hrițcu explică în ce constă respectiva abordare, cât durează operația și cât de rapidă este recuperarea.

Hernia apare atunci când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. În consecință, presiunea din interiorul abdomenului împinge conținutul spre zona slăbită și apar umflăturile (gâlmele), care îi sperie pe pacienți și îi determină să se adreseze chirurgului.

La ora actuală, abordul chirurgical retromuscular al defectelor antero-laterale ale peretelui abdominal este o modalitate de reparare a peretelui abdominal, prin sutura defectului parietal şi montarea unei meşe sintetice în spaţiul creat în spatele muşchilor drepţi abdominali. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg, această tehnică este cea mai recomandată modalitate de reparare a peretelui abdominal, întrucât realizează cea mai bună reluare a funcţiei acestuia.

Realizată corect, metoda îmbunătăţeşte funcţia peretelui abdominal, destabilizată de intervenţiile chirurgicale anterioare sau de defectele herniare primare. Astfel, montarea unei meşe sintetice în spatele muşchilor drepţi abdominali, într-un strat bine vascularizat, favorizează integrarea acesteia într-un timp cât mai redus, iar prin faptul că meşa nu este în contact cu organele intra-abdominale sau în grăsimea subcutanată previne o multitudine de complicaţii asociate intervenţiilor de reconstrucţie abdominală.

Operația poate să dureze până la șapte ore

În plus, în acest fel sunt evitate infecţiile meşei, respingerea ei de către organism, acumularea de lichid, aderenţele organelor intra-abdominale de meşă. Toate acestea pot provoca durere cronică sau chiar ocluzie intestinală. De precizat că intervenţia se realizează sub anestezie generală, în mod obligatoriu, și poate să varieze ca durată, în funcție de complexitatea defectului parietal şi experienţa echipei chirurgicale. De exemplu, pentru defectele mici şi unice, durata intervenţiei minim invazive este de 60-120 de minute, dar poate fi extinsă până la 6-7 ore, în cazul defectelor abdominale mari, complexe, care presupun o reconstrucţie extinsă a peretelui abdominal. Intervenţia se poate realiza atât deschis, cât şi minim-invaziv (endoscopic).

„În abordul deschis, incizia este verticală, pe linia de mijloc a abdomenului şi presupune accesul în loja muşchilor drepţi abdominali şi realizarea unei disecţii largi. Apoi, după închiderea tecii posterioare a muşchilor, se montează o meşă sintetică de polipropilenă sau poliester şi se reface stratul anterior musculo-aponevrotic, suturând şi defectul sau defectele parietale abdominale. În abordul minim-invaziv se practică patru sau mai multe incizii de 5-12 mm lungime, prin care se pătrunde cu o cameră video şi mai multe instrumente de laparoscopie, în spaţiul astfel creat din spatele muşchilor drepţi abdominali, spaţiu care se disecă şi lărgeşte. La final, se montează o meşă sintetică, fără a fi fixată suplimentar. Desigur, în cazul defectelor complexe, de dimensiuni mari, precum şi al defectelor situate în zonele laterale ale peretelui abdominal, se poate impune realizarea unor timpi suplimentari de secţiune a unor straturi musculare (muşchiul transvers abdominal), pentru relaxarea musculaturii în vederea închiderii acestora”, a explicat medicul.

De obicei, durata spitalizării este redusă, pacientul fiind externat în primele 48 ore de la intervenţia minim-invazivă sau după reluarea tranzitului intestinal, în cazul intervenţiei deschise. Postoperator, bolnavul se poate ridica din pat din ziua intervenţiei, nefiind necesară montarea unei sonde urinare. Durerea postoperatorie este minimă, fiind comparată de pacient cu o febră musculară uşoară, necesarul de calmante fiind redus. Pacientul îşi reia alimentaţia imediat după operație, în funcţie de toleranţă, iniţial cu lichide (apă, ceai, cafea), ulterior şi cu alimente solide.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6465 secunde